Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ислямска държава превръща Африка в бойно поле

Main Pic
Публикувана: 21.12.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2015
Коментари: 0

Година след своето поражение в Сирия, Ислямска държава и нейните съюзници насочват своите терористични атаки и действия към континента Африка.

На 6 ноември, служител на ЦРУ и бивш представител на ВМС на САЩ, е убит при експлозия, организирана от съюзника на ИД, терористичната група, Ал Шабааб.

Четири дни по-късно, на 10 ноември, свързани с ИДИЛ бойци обезглавяват 50 души на футболен стадион в североизточната част на  Мозамбик.
 
След това, на 29 ноември ислямските бойци от Боко Харам избиват 110 нигерийски фермери, мъже и жени, нападнати, докато се трудят в оризовите си полета.
 
Стив Килея, който проследява терористичните действия по целия свят и е основател на  базирания в Австралия Институт за икономика и мир (ИИМ), споделя, че центърът на тежестта за ИДИЛ и други ислямски терористични организации очевидно се премества.
 
„В Африка на юг от Сахара сега има по-голям брой жертви на тероризъм, отколкото в Близкия изток и в Северна Африка“, смята Килея. Според статистиката на ИИМ, броят на жертвите от тероризма по света като цяло е намалял, но за сметка на това ислямските терористични атаки в Африка нарастват.
 
Буркина Фасо, Мозамбик, Демократична република Конго, Мали, Нигер, Камерун и Етиопия са сред страните, които са свидетели на нарастване на терористичните атаки тази година.
 
Шефът на Държавния департамент за борба с тероризма на САЩ, посланик Нейтън Сейлс, е заявил пред репортери по време на дигитална пресконференция, че се наблюдава нова вълна от терор в страни от Африка, независимо дали се касае за Нигерия или Мозамбик.
 
„Това, което виждаме днес, е крило на ИДИЛ, което възприема идеологията на ИД, използва техните тактики и приоми, като споделя визията за халифат с териториален контрол“.
 
В същото време джихадистките групи набират последователи. 10 процента от анкетираните наскоро в 14 държави са заявили, че са били агитирани да станат част от радикални ислямски групировки.
 
„Има няколкостотин милиона африканци мюсюлмани и дори и нищожен процент от тях да са изкушени от екстремизма, това означава няколкостотин хиляди души, така че имаме голямо основане да се притесняваме“, каза Майкъл О’Ханлон от Института Брукингс.
 
Нигерия е мястото, където се наблюдава най-смъртоносната и най-активна проява на Ислямска държава“, каза Джейкъб Зен, анализатор от Африка за фондация "Джеймстаун".
 
Дзен пише подробно за Боко Харам, базираната в Нигерия ислямска терористична група. Според индекса на глобалния тероризъм, Боко Харам, която е крило на ИДИЛ, е отговорна за повече от 57 000 смъртни случая от 2011 г. насам.
 
„Те са много активни в Нигерия, Нигер, Чад и Камерун, в този граничен регион и нарастващата им дейност през последните няколко години е тревожна“, предупреждава Зен.
 
Лидерът на Боко Харам Абубакар Шекау, е най-издирваният човек в Африка, защото иска да превърне Нигерия в радикално ислямска държава и да принуди християните, които са половината от населението, или да напуснат, или да приемат исляма или да умрат мъченически.
 
„Това е най-важната държава в Африка. Тя съдържа 10-ия най-голям запас от нефт в света, и има най-развитата икономика на континента“, казва Джони Мур, съавтор на новата книга „Следващият джихад“.
 
Мур казва пред CBN News, че случващото се в Нигерия не е нищо друго освен християнски геноцид.
 
Това е причината през изминалата седмица Държавният департамент да призове Нигерия, за да отговаря за неспособността си да спре религиозното преследване. За първи път демокрацична държава е длъжна да отговаря за нарушаване на религиозната свобода на нейните поданици.
 
„Едно е, когато Северна Корея го прави или когато Иран нарушава религиозните свободи, но това е демокрация, в страната трябва да има върховенство на закона“, казва Мур пред CBN News.
 
А липсата на сигурност е основният фактор, подхранващ движението на джихадистите.
 
„Много от африканските държави имат много слаби правителства. Това означава, че има хиляди разочаровани сред техните хора, а също така има затруднения при осигуряването на националната сигурност. Правителството не е способно да открива и премахва този вид екстремистки групи“.
 
С нарастването на тероризма служители на Държавния департамент настояват, че африканските правителства трябва да се съсредоточат върху противопоставянето на насилствения екстремизъм.
 
Сега на континента действат 25 активни ислямистки групи. Това е голям ръст в сравнение  с техния брой само преди пет до десет години.
 
Според The ​​Intercept, САЩ разполага с 29 военни бази в Африка, почти всички участващи в борбата срещу екстремистки ислямски групировки.
 
„Нашият акцент в засилването на способностите за борба с тероризма, не само в Африка, но и по света, е да укрепим правоприлагането и граничната сигурност. Целим да се противопоставим на финансирането на терористичните групи, за да победим наистина идеологията, която вдъхновява хората да проявяват радикализъм и насилие“, казва представител на  Държавния департамент на САЩ.
 
Източник: Faith Wire
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg