Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как се ражда ораторията „Месия“?

Main Pic
Публикувана: 21.12.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2184
Коментари: 0
Георг Фридрих Хендел е композитор, който създава основно опери. Всъщност той съчинява десетки оперни творби. Въпреки че постановките му са популярни в Лондон през 18-и век, Хендел има врагове - той е чужденец, роден в Германия. Мнозина смятат, че не е особено симпатичен човек, а съперниците му мразят стила му. Освен това Хендел е едър, недодялан човек, достатъчно груб и нетактичен, за да си спечели прякора „Голямата мечка“.
 
Когато оперите му губят популярност, а здравето му започва да се влошава, Хендел изпада в несъстоятелност и потъва в отчаяние, вярвайки, че кариерата му е приключила. През 1741 г. той е поканен в Ирландия, за да дирижира една от творбите си на благотворителна изява. Хендел решава да напише нова оратория.
 
Тъй като е дълбоко вярващ човек, Хендел решава да загърби текстовете, характерни за оперите му, и избира пасажи и теми от Библията. Тогава се случва нещо забележително. Хендел започва да композира със свръхчовешки патос и енергия. Хората си мислят, че е полудял или дори омагьосан. Един от слугите му споделя, че Хендел рядко яде или спи, и работи с такова настървение, че пръстите му вече не могат да държат перото. Всъщност той е в плен на божественото вдъхновение. Резултатът е един от най-големите шедьоври в света, ораторията "Месия".
 
Хендел успява да завърши част I само за шест дни. Той завършва част II за девет дни и част III за шест дни. Оркестрацията му отнема само още няколко дни. С други думи, като цяло, два часа и половина от най-великолепната музика в света, е композирана за по-малко от двадесет и пет дни. Когато свършва този колосален труд, той изрича през сълзи: „Мисля, че видях цялото небе пред себе си и самия велик Бог!“
 
Веднага след премиерата в Дъблин през 1742 г., "Месия" е обявена за шедьовър. Ораторията "Месия" преразказва пророчествата за Христос и триумфалното му раждане, използвайки изумително количество библейски текстове, включително пасажи от рода на: „Защото ни се роди дете, Син ни се даде ... и управлението ще бъде на раменете Му. И „Името му ще бъде Прекрасен, Съветник, Могъщ Бог ... Княз на мира.“ Всъщност "Месия" съдържа цитати от Псалмите, Йов, Исая, Плачът на Еремия, Агей, Малахия, Захария, Матей, Лука, Йоан, Римляни, 1 Коринтяни, Евреи и Откровение.
 
По време на премиерата в Лондон крал Джордж е толкова трогнат от хоровото изпълнение на „Алилуя“, че спонтанно се изправя от мястото си. Цялата аудитория последва примера му и през последните 250 и повече години публиката продължава да прави същото.
 
След успеха на "Месия", Хендел продължава да пише религиозна музика. Бетовен казва: „Пред него се прекланям, защото Хендел беше най-великият и най-способният композитор, живял някога.“ Дори след като зрението му се влошава, Хендел продължава да работи, докато на 74-годишна възраст рухва, докато дирижира представление на "Месия". Докато лежи без сили, той изрича:, „Бих искал да умра на Разпети петък.“
 
Вместо това той умира на Велика събота, 14 април 1759 г. На гроба на Хендел в Уестминстърското абатство има негова статуя с цитат от "Месия". На надгробната мъ плоча са изписани думите от книгата Йов: „Зная, че моят Изкупител е жив.
 
Подобно на крал Джордж, сърцата ни също се вълнуват и възхищават, докато слушаме този велик триумфален хор. И ние пеем „Алилуя“ на Царя, Господ Исус Христос, Който ще царува завинаги.
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg