Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Руска православна църква привлича младите с нов подход

Main Pic
Публикувана: 12.01.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 760
Коментари: 0

Руската православна църква, известна със своя традиционен стил на поклонение, възприема нов подход за достигане до младите хора в страната - чрез създаване на страхотно ново кафене. Църквата „Свети Антипа“ в Москва, която се намира само на един хвърлей от Кремъл, се радва на помощта на архитект Анастасия Балакирева. Тя е проектант на кафенетата „Антипа“, които предлагат различни сладкиши, заедно с православно духовно списание, наречено „Хляб“.

"За да общувате с младите хора, трябва да говорите по модерен начин - разказва Балакирева за целта на проекта. - Москва е много динамичен град. Тук има по-спокойна атмосфера, дори ако не сте религиозни."
 
Църквата се ръководи от отец Андрей Щенников, бивш сценичен и телевизионен актьор. Няколко руски VIP личности са сред членовете на неговата епархия. Съобщава се, че църквата е финансирана отчасти от Ирина Абрамович, бившата съпруга на петролния магнат и собственик на футболен клуб Челси, Роман Абрамович.
 
Отец Андрей казва, че макар да подкрепя традиционните форми на поклонение, отстоявани от неговата деноминация, той се стреми да „разсее напрежението“ като цяло, в опит да привлече младите хора в църквата.
 
„В Русия има предпазливост по отношение на Църквата. ‘Не можете да ходите тук. Не можете да стоите там. ’Има шалове за жените, които трябва да покриват косите си, докато са в църквата“, обяснява той.
 
Когато говори за силното присъствие на църквата в социалните медии отец Андрей казва, че „трябва да отидете там, където са хората“. Той добавя, че макар да е управлявал лично Инстаграм профила на църквата, е прехвърлил тази отговорност на негов колега, след като се уморил от коментарите на  „хейтърите“ онлайн.
 
„Аз съм традиционен консерватор“, добавя младият духовник, смятайки че кафенето е „като пръстен, който е със скъпоценен камък - скъпоценният камък е това, което има реална стойност, а не обковът на пръстена“.
 
Свещеникът е убеден, че само с Божията сила хората могат да бъдат спасени, а кафенето е само средство, чрез което младото поколение може да бъде привлечено в църквата.
 
„Само Господ Исус Христос може да призовава хората към Бога“, убеден е отец Андрей.
 
Източник: Premier Christian News
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg