Вторник, 19.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Археологическа находка - доказателство за служението на Исус

Main Pic
Публикувана: 21.01.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 701
Коментари: 0
Израелските археолози са намерили още едно доказателство, което представлява свидетелство за времето на Исусовото служение на земятa. Намерен е надпис върху камък, който е на възраст 1500 години. Той е открит в долината Йезраел. От надписа е очевидно, че е посветен на Месията, Христос.
 
Според CBN News, "Багеристи са открили гръцкия надпис, докато копаят в село ет-Тайиба. Надписът е гравиран в камък. Според изследователите се касае за остатък от църква, която датира от Византийската епоха."
 
Пълният текст на надписа гласи „Христос, роден от Мария“. Това дело  на най-богобоязливия и благочестив епископ Теодосий и нещастният Томас е построено от основата ... Който влезе, трябва да се моли за тях." Теодосий е бил известен като един от първите християнски епископи и изследователите казват, че е бил регионалният архиепископ на Бет Шеан, в който се намира и Тай-Тайба.
 
Според д-р Лия Ди-Сегни, изследовател в Института по археология на Еврейския университет в Ерусалим, фразата „Христос, роден от Мария“ е използвана като формула срещу зли очи или нечие проклятие. Смятало се е, че произнасянето на фразата ще предпази онези, които са били под някаква прокоба.
 
„Този надпис поздравява тези, които влизат и ги благославя. Следователно е ясно, че сградата е църква, а не манастир: Църквите поздравяват вярващите на входа, докато манастирите обикновено не правят това“, пояснява д-р Ди-Сегни пред CBN News.
 
Находката е забележителна и по друга причина. Според д-р Уалид Атраш от Израелския орган за антики, „това е първото доказателство за съществуването на византийската църква в село ет-Тайиба в добавка към други находки, свидетелстващи за дейността на християните, живели в региона“.
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg