Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нова находка от времето на Давид намерена в Израел

Main Pic
Публикувана: 03.02.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 809
Коментари: 0
Археолозите в Израел са открили 3000-годишни парчета от плат от времето на цар Давид, които са боядисани в уникалния кралски лилав (морав) цвят, описан в Библията. Той е носен от библейските царе и дори от самия Исус.
 
Останките от плата, които са най-старите, откривани някога в лилав цвят - са намерени в долината Тимна. Тя се намира в южната част на Израел.
 
Лилавото багрило, използвано за боядисването на плата,  вероятно е извлечено от мекотели, събирани в Средиземно море, казват археолозите пред еврейската медия ​​Jerusalem Post. Лилавото багрило се нарича „аргамен“. Неговото добиване е бил резултат от дълъг, сложен и много скъп процес.
 
Лилавият цвят е символ на царствеността и свещеничеството в Библията. В Стария завет  е записано, че царете се обличаха в лилаво (Съдии 8:26, Естир 8:15).
 
В Песен на песните 3:10, се казва следното за носилката на цар Соломон: „Той направи стълбовете ѝ от сребро, основата ѝ от злато. Седалката му бе тапицирана с лилаво, общита бе с любовта на ерусалимските дъщери."
 
В Новия завет войниците сложиха на Исус „лилава (морава) мантия“, преди Той да бъде разпънат (Марк 15:17).
 
Археолозите обсъждат находката в  статия от списанието Plos One.
 
„Работим по този проект от няколко години“, казва Наама Сукеник от Израелския орган за антики пред Jerusalem Post. „Това проучване е много важно по няколко причини. На първо място, останките с този цвят, толкова често описвани в Библията, са рядкост. Това е първият път, когато откриваме такива останки, които датират от желязната епоха."
 
„Откритието ни казва още повече за хората, които са живели в Тимна. То представлява доказателство, че там са живели хора от висшата класа“, добавя Сукеник.
 
„Лилавият цвят е характерен за хората, принадлежали към елита на обществото. Въпреки че не можем да кажем на кого принадлежат фрагментите от намерените тъкани, едно е сигурно: ако бяхме в състояние да отворим гардеробите на цар Давид или цар Соломон, щяхме да намерим дрехи, боядисани в този цвят."
 
Остатъците от намерения плат датират от 1000 г. пр. Хр., което съвпада с времето на цар Давид.
 
Източник: Jerusalem Post
Photo: Dafna Gazit, FB
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg