Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бракът, свидетелство за Божието царство - интервю със семейство Казакови

Main Pic
Публикувана: 09.02.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1333
Коментари: 0
Скъпи читатели, за нас е удоволствие да ви представим Лилиана и Минко Казакови. Те са семейство от близо 25 години. Оженили са се на 18 август 1996 година. Лилиана и Минко имат разностранни дарби и обучение. Бог ги е призовал да Му служат в областта на хвалението и поклонението, проповедването и поучението (Минко) и работата със семейства (Лили). Двамата служат в Божия църква "Агапе", град Стара Загора. Семейство Казакови имат две прелестни момиченца.
 
ЕВ: Отбелязваме „Седмицата на брака“, която за християните не е просто традиция, а празник. С какво бракът на християните е по-различен от „връзката“ на хора, които не следват библейските принципи?
 
Лилиана: На пръв поглед, бракът на хората, които се наричат християни, не се различава съществено от този на невярващите. И едните, и другите имат своите трудни моменти, конфликти и радости. За съжаление, разводите присъстват и сред вярващите, както и сред невярващите. И сред невярващите има семейства, които живеят в разбирателство и мир. Затова може би е по-добре да кажем с какво би следвало да са различни. Има една съществена разлика : В живота на тези, които са посветени на Христос и следват Божиите принципи, присъства Светият Дух. Това напълно променя техните взаимоотношения. В християнското семейство основна цел не е личното благоденствие, а освещението на двамата.
 
Минко: Бракът на християните е съчетан от самия Бог и Той лично присъства във връзката им, като я подсилва. Обичаме да използваме аналогията с тройното въже, което е много здраво – мъжът, жената и Бог, вплетени заедно в близки взаимоотношения. При взаимоотношенията без Христос липсва това Божие присъствие. Освен това християнският брак е свят, т.е., партньорите са посветени един на друг до края на живота така, както Христос е посветен на Своята църква.
 
ЕВ: Християнският брак е посвещение, „докато смъртта ни раздели“. Каква е връзката между  близостта с Христос и интимността между съпрузите? Има ли такава, според вас?
 
Минко: Ако мъжът и жената търсят интимна връзка с Христос, това ги сближава. Така се срещнахме, влюбихме и оженихме с Лили. Ако в едно семейство няма копнеж към интимност с Бога, това семейство трудно може да се нарече християнско и по нищо не би се различавало от семействата на невярващите. Не случайно, по статистика, разводите при християните са процентно толкова, колкото и при невярващите (за съжаление)
 
Лилиана: Интимността във брака е образ на интимността на човека с Бог. За да може бракът да отразява тази интимност, е нужно двамата да я познават, да живеят в нея и така да я претворят в брака си.
 
ЕВ: Съпрузите християни са не просто брачни партньори, а екип. Как се изпълнява това във вашето семейство и респективно, в служението ви?
 
Минко: С Лили бяхме най-добри приятели, преди да се влюбим. Сякаш винаги сме се допълвали! Обикновено, когато подготвям проповед, тя е първият ми слушател, най-добрият ми помощник и критик. Не мога да си представя служението си без нейната подкрепа.
 
Лилиана: Същото се отнася и за мен. Не бих могла да се развивам в сферата, в която Бог ме е призовал без подкрепата на Минко, който поема голяма част от тежестта ми, за да мога да уча и да служа. И не на последно място, взаимно се подкрепяме в молитва.
 
ЕВ: Как се променя любовта в брака, когато се появят децата? Как се променят самите съпрузи?
 
Минко: Децата, както казва майка Тереза, са най-добрият учител. Когато се появят те изискват внимание, посвещение, много грижи и любов. Понякога брачните партньори не са готови за предизвикателствата, които ги очакват, и могат да реагират различно. Как се променят те зависи много от изборите, които ще направят, но ако решат да се посветят и да обичат въпреки трудностите, ще пораснат в зрялост и ще осъзнаят още по-силно каква е Божията любов.
 
Лилиана: Как ще се променят зависи от двамата и за всеки е различно, но едно е сигурно – времето драстично намалява, а умората се увеличава. Затова, за да могат да съхранят любовта си и емоциите между двамата, е нужно съпрузите да влагат много повече усилия, да планират времето си и да обърнат специално внимание на приоритетите си.
 
ЕВ: Възможно ли е християнските семейства да повлияят на обществото с примера си? Как става това?
 
Минко: Със сигурност е възможно да повлияят на обществото и затова трябва да са отговорни във взаимоотношенията си и да бъдат добър пример. Целта на християнското семейство е да отразява Богочовешките взаимоотношения на любов и посвещение и ако семейството живее по този начин, тогава ще бъде добър пример.
 
Лилиана: Аз бих допълнила, че ако Бог царува в семейството, то семейството е свидетелство за Царството и за принципите в него.
 
ЕВ: Какво ще пожелаете на читателите на „Евангелски вестник“ за Седмицата на брака:
 
Минко: Помагайте си един на друг, обичайте се не на думи, а с дела и не си позволявайте денят да мине без да сте си простили!
 
Лилиана: Моят поздрав е от Кол. 3:12-15: „И така, като Божии избрани, свети и възлюбени, облечете се с милосърдие, благост, смирение, кротост, дълготърпение, като си претърпявате един на друг и един на друг си прощавате, ако някой има оплакване против някого, както и Господ е простил на вас, така прощавайте и вие. А над всичко това облечете се в любовта, която свързва всичко в съвършенство. И нека в сърцата ви царува Божият мир, за който бяхте и призовани в едно тяло; и бъдете благодарни!“ 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg