Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ново проучване за вярата на чернокожите американци

Main Pic
Публикувана: 18.02.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1230
Коментари: 0
Чернокожите американци са значително по-религиозни от общото население и са по-склонни от другите възрастни да посещават църква, да изразяват вяра във всемогъщия Бог и да вярват, че молитвата може да лекува, показват данните от голямо ново проучване на изследователския център Pew.
 
Проучването, публикувано във вторник, е установило, че 59 процента от чернокожите американци твърдят, че религията е „много важна“ за тях, в сравнение с 40 процента от всички възрастни в САЩ, отговорили по този начин.
 
81% от чернокожите американци, но само 62% от останалите възрастни в САЩ казват, че вярват в Бог, който има силата да контролира това, което се случва в света, a 74% от чернокожите американци, но 63% от възрастните в САЩ казват, че вярват Бог, който съди всички хора.
 
Що се отнася до молитвата, 78 процента от чернокожите американци казват, че вярват, че молитвата може да лекува болести, в сравнение с 65 процента от възрастните в САЩ, които са отговорили по този начин. Чернокожите американци са с 19 пункта по-склонни да кажат, че се молят ежедневно от общото население (63 до 44%).
 
Междувременно 43 процента от чернокожите американци посещават църква или седмично, или поне веднъж или два пъти месечно. Сред всички възрастни в САЩ 32 процента посещават църква толкова често.
 
„Констатациите показват, че чернокожите американци са по-религиозни от американската общественост като цяло по редица показатели за религиозна принадлежност“, посочва анализът на Pew Research.
 
Сред чернокожите протестанти около половината (49%) посещават предимно църква от чернокожи, докато 16% посещават многорасова църква, а 8% посещават предимно бяла църква. Сред чернокожите католици цифрите са смесени: 12 процента посещават предимно църква от чернокожи, 27 процента многорасова църква и 28 процента предимно "бяла" църква.
 
Относно другите показатели:
  • 51 процента от чернокожите американци казват, че вярват, че вярващите трябва да споделят благовестието с  невярващите. Сред всички възрастни 34 процента отговарят по този начин.
  • 54 процента от чернокожите американци, но само 32 процента от всички възрастни в САЩ казват, че е необходимо да вярваме в Бог, за да бъдем морални.
  • 10 процента от чернокожите американци се определят като републиканци, а 84 процента като демократи. Сред чернокожите протестанти броят им е почти идентичен (9 процента републиканци и 86 процента демократи).

Източник: Christian Headlines

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg