Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Силата е в истината

Main Pic
Публикувана: 21.02.2021
Автор: Момчил Петров
Прочетена: 1056
Коментари: 0
Присъдата на Алексей Навални беше потвърдена на втора инстанция. Преди произнасянето на съда, Алексей имаше право на обръщение, което превеждам, защото го намирам за стойностно и ориентиращо  за ситуацията в Русия. По неписано правило, в европейската история, когато обществени лидери започват да говорят в този дух, използвайки темите от Книгата, която е в основата на нашата цивилизация, хората се събуждат и пластовете на беззаконието и тиранията се разместват.
 
„Не зная вече за какво да говоря, Ваша чест. Искате ли да поговоря с вас за Бога и за спасението?
Да натисна педала на газта докрай, така да се каже.
 
Работата е там, че аз съм вярващ човек, което е повод за постоянни подигравки във Фонда за борба с корупцията, защото повечето хора са атеисти, а и самият аз бях доста войнстващ такъв. Но ето, че сега  съм вярващ човек, и това много ми помага в моята дейност, защото всичко се оказва много, много по-просто. По-малко се чудя, имам по-малко дилеми в моя живот, защото имам Книга, в която повече или по-малко ясно е написано какво трябва човек да прави в различните ситуации. Не винаги, разбира се, е лесно да следвам тази Книга, но като цяло се старая. И по тази причина, както вече казах,  за мен е по-леко, отколкото на мнозина други, да се занимавам с политика.
 
Неотдавна ми писа един човек:“Навални, а защо на теб все ти пишат: дръж се, не се предавай, изтърпи, стисни зъби. А какво толкова има да се търпи? Ти нали каза в интервю, че вярваш в Бога. Казано е: "Блажени гладните и жадни за правда, защото те ще се наситят" (Матей 5:6 б.м.). Значи всичко за теб е идеално.“ И си помислих – как добре ме разбира този човек. Аз винаги съм разбирал този конкретен стих като заповед за действие. И поради това, безспорно без да ми е особено приятно от мястото в което се намирам (Навални вече излежава своята присъда), не изпитвам ни най-малко съжаление за това, че се върнах (Навални можеше да избегне изпращането му в затвор, ако не се беше завърнал в Русия от лечението си в Германия след опита за отравяне от миналото лято) и за това, което правя.  Просто защото постъпих правилно. Дори изпитвам удоволствие от това. Защото в един критичен момент аз постъпих както е заповядано, следвайки инструкциите и не предадох заповедта. 
 
И нещо важно. За съвременния човек, безспорно тази заповед: „Блажени гладните и жадни за правдата, защото те ще се наситят“ звучи много помпозно. Хората, които говорят такива неща, честно казано са побъркани. Ненормални странни хора, със слепнали коси, стоят в своите килии и се опитват да се ободрят някак, макар че те са самички и тези самотници на никого не са нужни. И това  е най-важното нещо. Нашата власт, цялата система се опитва да каже на тези хора – ти си сам, ти си самотник.
 
Отначало е важно да те изплашат, а после да ти покажат, че ти си сам. Е, да видим как някой нормален човек ще се придържа към тази заповед. Проблемът със самотата е много важен.
 
Знаете ли – моят конвой са забележителни момчета. И в моя затвор има нормални хора, но те не разговарят с мен, очевидно са им забранили да говорят с мен. Понякога казват някоя формална фраза. Толкова е важно постоянно да се чувстваш самотен. Но аз категорично не се чувствам така. И ще обясня защо. Защото тази конструкция – „блажени гладните и жадните за истината, защото те ще се наситят“, може да изглежда екзотична и странна, но в момента е основната политическа идея, която съществува в Русия. Виждате ли, Ваша чест, съществува тази фраза в днешна Русия, това е най-популярният политически лозунг днес. В какво се състои силата? Правилно – силата е в истината. Така е то. Това е тази заповед за блаженство само без никакви "жадни" и "гладни" - тя просто е компресирана до размера на Twitter. Но всъщност - така е. И цялата страна повтаря по всякакъв начин, че властта е в истината. За когото е истината - той ще спечели.
 
И това е много важно, независимо, че в момента страната ни е построена върху несправедливостта, при това най-лошата несправедливост – въоръжената несправедливост. Но въпреки това виждаме, че в същото време милиони хора, десетки милиони, искат истината. Да, искат да постигнат истината и рано или късно ще я достигнат.
"Те ще се наситят.“
 
Снимка: Московски съд
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg