Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Църква от Нашвил отрича, че Библията е Божие слово

Main Pic
Публикувана: 22.02.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 848
Коментари: 0
Прогресивна църква от Нaшвил, Тенеси, е подложена на критики след като нейните лидери открито отричат, че Библията е Божието Слово в неотдавнашен пост в социалните медии.
 
В публикация във Фейсбук, GracePointe Church публикува резюме, озаглавено „Библията: Какво е прогресивно християнство?". То е част от проповедта на водещия пастир Джошуа Скот, произнесена на 7 февруари.
 
„Като прогресивни християни ние приемаме напрежението и несъответствията, които се намират в Библията“, пише църквата в публикацията. „Знаем, че тя не може да отговаря на невероятните съвременни стандарти. Стремим се да формулираме по-ясно какво е и какво не е Писанието“, отбелязва църквата.
 
Църквата GracePointe добавя, че Библията „НЕ е: Божието слово, което само се интерпретира, не е научна книга, не е книга с отговори / правила, не е непогрешима или безпогрешна." Вместо това, твърди църквата, Библията е „продукт на общността, библиотека от текстове, многогласна, човешка реакция към Бога, жива и динамична."
 
По отношение на изявлението, че Библията не може да покрие съвременните морални стандарти, пастир Скот обяснява, че в крайна сметка проблемът е в „нашата вина“, а не самото Божие Слово.
 
„Проблемът се свежда до нашата вина. Не казвам, че Библията има някакъв недостатък“, казва той.
 
Той твърди, че християните възлагат на Библията нереалистични очаквания, „а тя просто не е предназначена да ги понася и не може да ги понесе“.
 
„Ако отворим Библията и търсим  в нея наистина актуална информация за това как процедира космосът, няма да я намерим. Не мисля, че Библията е книга, която се опитва да разкаже как нещата се променят“, заявява Скот. „Мисля, че Библията се опитва да ни каже защо.“
 
Той добавя: „Библията не е задължително източник на отговори. Библията е източник на информация защо съществуваме, защо има свят, какво означава да бъдеш човек в света, как живеем живота ни по възможно най-добрия начин. Мисля, че това са повече от въпросите, които Библията се опитва да зададе."
 
Скот вярва, че някои части от Библията са Божието Слово, като например книгите, в които Господ говори на старозаветните пророци, но той твърди, че в него има и други неща, които „противоречат на характера на Бог“.
 
„Хората са използвали текстове от Библията, за да подкрепят върховенството на белите, да защитават робството, да защитават сегрегацията “, обяснява той. „Ако твърдим, че Библията е безпогрешна, тя ни освобождава от отговорността да правим това, което са правели предците ни, тоест да се борим.“
 
Въпросната публикация само за часове предизвика хиляди коментари, повечето от които са негативни. Хиляди християни реагират на изявлението, което според тях е богохулно и заслужава порицание.
 
Източник: Christian Headlines
Photo: Cambridge University Press

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg