Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Могат ли християните да спрат съвременното робство?

Main Pic
Публикувана: 25.02.2021
Автор: D. Wastlake
Прочетена: 729
Коментари: 0
Никога не е било по-наложително да се предприемат действия срещу съвременното робство. Имаме отговорност да го сторим като християни, като граждани и като хора. Но как можем да направим това в разгара на глобална пандемия?
 
През 2021 г. мащабът на проблема е по-очевиден от всякога. С над 40 милиона души, които вече са в капан и в робство, се очаква ситуацията да се влоши под въздействието на Covid-19. Пандемията доведе още повече хора до крайна бедност и следователно увеличи тяхната уязвимост спрямо трафикантите.
 
Водещи служители на Международната правосъдна мисия (IJM), които работят в световен мащаб, за да защитят хората в бедност от робство и трафик, наблюдават това от първа ръка. Да вземем, например, историята на човек, който е бил трафикиран от Мианмар, за да бъде принуден да работи на тайландска риболовна лодка, без да знае кога ще може да се върне у дома. За щастие, IJM успя да подкрепи Тайландския отдел за специално разследване и да го изведе на безопасно място.
 
Тайланд е един от най-големите износители на морски дарове в света, което отразява мрачна реалност за работниците мигранти: Изследванията от 2017 г. на института Issara и IJM показаха, че до 76% от работниците мигранти в сферата на риболова са в робство заради дългове и до 38 % от тях са били трафикирани. Въпреки впечатляващите усилия на тайландското правителство оттогава, много работници мигранти все още са жестоко експлоатирани.
 
Когато въпросният мъж видя, че полицейската моторна лодка се приближава, лицето му светна. Същият ден той се събра отново със съпругата си и двумесечното им бебе на безопасно място. Те получават подкрепа от екипа за последваща грижа на IJM, настанени в правителствен център за защита на жертвите на трафик.
 
За много деца и възрастни в неговото положение помощта все още не е пристигнала - и без съвместни действия на правителства, корпорации и потребители, въпросът за робството във веригите за доставки ще се влоши тази година с въздействието на пандемията.
 
Но вече има обещаващи признаци за настъпващи промени: неотдавнашно проучване от Accenture установи, че 60% от потребителите са съобщили, че правят по-етични, устойчиви или екологични покупки през 2020 г., а 90%  възнамеряват да продължат да го правят. Изглежда, че приливът най-накрая може да се обърне. Като християни сме призвани да мислим по тези въпроси, тъй като следването на Исус и преследването на справедливостта са неразривно свързани. Робството и принудителният труд са сложни проблеми, но има много начини да окажем въздействие.
 
Ето четири прости начина, по които можем да създадем промяна за хората, попаднали в робство:
 
1. Информирайте се: можете да научите повече за въпроса за съвременното робство и как той влияе върху потребителските продукти, които използваме всеки ден, като се регистрирате за кампанията на IJM. Ще изпращаме редовно видеоклипове директно на телефона ви, съдържащи свидетелства на хора, оцелели от робството, работници от фронтовата линия, бизнес лидери, активисти и инфлуенсъри, които ще споделят знания за това как най-добре да предприемат действия.
 
2. Променете навиците си: внимавайте за марки, които са етично произведени и разберете дали производителите предприемат действия чрез техните съвременни изявления за робството на въпросните уебсайтове.
 
3. Използвайте гласа си: като личности и като общност имаме силата да влияем на корпоративното и държавното поведение, като се застъпваме за прозрачност във веригите за доставки, справедливо заплащане на работниците и закони, които защитават най-уязвимите. Защо не попитате някои от любимите си марки и търговци на дребно какво правят, за да се справят с експлоатацията на труда? Как тези усилия са повлияни от пандемията?
 
4. Молете се: можете да издигнете гласа си към Бога на свободата и надеждата и да Го помолите Той да продължи да носи справедливост и изцеление на жертвите на робството по целия свят. 
 
Може лесно да подценим влиянието си като християни, граждани и потребители, за да направим света по-справедливо и по-безопасно място за хора, които са уязвими и оцелели от съвременното робство. В IJM бихме се радвали да ви насърчим, че имате силата да оказвате значимо въздействие - защо да не използвате времето преди Великден като отправна точка?
 
Източник: Christian Today
Превод: Петя Зарева
Photo: End Slavery Now
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg