Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Световният евангелски алианс с нов лидер

Main Pic
Публикувана: 01.03.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 853
Коментари: 0
Световният евангелски алианс (WEA) има нов генерален секретар, чието име е Томас Ширмахер и е от Германия.
 
В онлайн събитие по повод смяната на поста бившият лидер Ефраим Тендеро от Филипините връчи на Томас Ширмахер земно кълбо и Библия.
 
Церемонията включваше поздрави и молитви на представители на Евангелския алианс от различни части на света. Ширмахер беше представен с биографично видео и произнесе първата си реч под заглавие: „Какво значи да бъдеш евангелски християнин?“
 
„ДНК-то на християнството се свежда до всичко, което Исус е направил и до делото на Светия Дух“, заяви в своята реч германският богослов. „Ние сме дълбоко убедени, че Библията е изповедта на Църквата... Всички ние се подчиняваме на Божието Слово, а никой не е над него. Не, всъщност има някой над него, това е самият Исус, който е центърът на Свещеното Писание, и Светият Дух, който е авторът на Свещеното Писание”.
 
След като каза, че политиката никога няма да обедини евангелистите, Ширмахер говори за централното място на мисията. Той подчерта, че „като евангелски църкви трябва да поставим свидетелството на Евангелието в центъра“. Мисията е съществена част в евангелското движение, което сега е „по-разнообразно отпреди с оглед на представените деноминации, много по-разнообразно по етническите въпроси, езика и културата“.
 
Правата на човека и особено свободата на религията или убежденията трябва да продължат да бъдат приоритет на WEA, каза той: „През 1846 г. Световният евангелски алианс е първият по рода си голям религиозен орган, който се застъпва за религиозната свобода“.
 
„Имам привилегията да служа на Световния евангелски алианс, знаейки, че всички ние сме грешници. Ние сме под авторитета на Светото Писание, което единствено определя кога се проваляме в това, което правим“, добави Ширмахер, като в заключение поиска от християните по света да се молят за него и предстоящата му работа.
 
Според информацията от уебсайта на  WEA, СЕА е „мрежа от църкви в 129 държави, които са се включили в него, за да дадат световна идентичност, глас и платформа на повече от 600 милиона евангелски християни“. Първият евангелски алианс е създаден в Лондон (Обединеното кралство) през 1846 година.
 
Източник: Evangelical Focus
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg