Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Молитвено застъпване за Мианмар

Main Pic
Публикувана: 03.03.2021
Автор: БММ
Прочетена: 836
Коментари: 0
В Мианмар преди месец се извърши военен преврат. В страната е обявено извънредно положение, което ще трае една година. Състоянието на християните там е тежко. Нека този месец март се молим усърдно за Църквата там и за Божията съвършена воля за тази страна.
 
Мианмар или Бирма е една от най-бедните страни в света. Нейната площ е 667 000 км2. Населението е 51 133 900. Столицата се нарича Янгон, с население 3 000 000. Официалният език е бирмански. Общият брой езици в Мианмар е 90. Грамотността е 78%.  Религиозните групи са: будисти 87,8%, мюсюлмани 3,8%, анимисти 1,1%, християни 8,16%. Мисионерите в Мианмар  са 20 (1 на 2 557 000 население).
 
Имайте предвид следните молитвени нужди:
1. Трите десетилетия на военно управление доведоха страната до разруха. Молете се за справедливо и демократично правителство, което да спомогне за възобновяването на страната, като осигури демокрацията и религиозната свобода.
 
2. Изолацията на църквата в Мианмар трае 30 години. Всички протестантски и повечето католически мисии са били изгонени през 1966 г. Слава на Господа за основите на църквата, поставени от Адонирам Джъдсън, известният американски баптистки мисионер и тези, които са го последвали. Върху тези основи Църквата е продължила да расте и е станала силно мисионерски ориентирана, въпреки ограниченията и изолацията. Молете се за премахване на ограниченията за общуване с християни от други страни.
 
3. Предизвикателствата пред Църквата на Мианмар:
  • Номинализмът сред трето и четвърто поколение християни, който е широко разпространен. Молете се за пълно посвещение на вярващите в Исус.
  • Либералната теология в някои от по-големите семинарии е създала църковни лидери, които презират Евангелските истини и посланието за новорождение. Молете се Библията да заеме правилното място в сърцата на тези лидери и църковните членове.
  • Повечето християни са от малцинствените народностни групи, които се включват във военни акции срещу централното правителство. Молете се това да не стане причина за огорчение, омраза към останалите народностни групи, компромис с тяхната християнска вяра или да притъпи мисионерското видение.
  • Единството сред вярващите, което да превъзмогне етническите различия и деноминационните стени.
  • Икономическата обстановка е толкова трудна, че много християни в областта на Златния триъгълник са изкушавани да отглеждат мак, от който се произвежда опиум.
4. Духовната крепост на будизма все още не е съборена. Молете се за сриването на интелектуалните, философски и демонични крепости, където все още проникването на Евангелието е било минимално. Съживяването на интереса към будизма прави ситуацията още по-трудна за християните.
 
5. Недостигнатите народностни групи:
  • Народът Бама. Само около 40 000 протестанти има между тях. Не е лесно за християните от другите народностни групи да свидетелстват на този народ поради годините на недоверие и поради това, че политически доминиращите Бама не приемат Евангелието без предрасъдъци. Молете се за обръщенци сред тези верни на Будизма хора.
  • Будистките малцинствени народностни групи - по-специално за интелигентните, но съпротивяващи се на Евангелието Шан, Палаунг, Мон, Таунджио, Могх и Интха.
  • Анимистките народи - Мокен, Чин, Дай, Тиддим, Нага, Уа и много други.
  • Индийската малцинствена народностна група Четияр. Сред тях има мюсюлмани и хиндуисти и много малък опит е бил направен за евангелизирането им.
6. Мисионерското видение на Църквата на Мианмар е било вдъхновяващо за много християни по целия свят. Мисионери от етническите малцинства са разпръснали Евангелието до много недостигнати народностни групи, разположени в планините на страната. Над 2000 мисионери са изпратени да евангелизират и основават църкви. Молете се това видение да бъде поддържано и разширявано, и то да води до жътва на души за Исус.
 
7. Християнски помощни служения: Молете се за достатъчно Библии и християнска литература; за превода на Библията. Нужда от превод има на 62 езика, а липсват преводачи, които да продължат започнатото. Молете се за успешната работа на християнското радио, което се излъчва на 16 езика.
 
Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg