Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Защо да ни е грижа какво се случва в Израел?

Main Pic
Публикувана: 15.06.2021
Автор: Скип Хайциг
Прочетена: 738
Коментари: 0
Близкият Изток винаги е бил гореща точка. Но аз съм дълбоко загрижен от случващото се в Израел напоследък, тъй като продължаващият конфликт с терористичната група Хамас достигна нови нива на интензивност. Беше сърцераздирателно да чуем за невинни мъже, жени и деца, убити в кръстосания огън. Много християни се чудят какво трябва да направят или дори дали могат да направят нещо след подобна ситуация, която се развива на другия край на света.
 
Като пастир първото нещо, което бих казал на вярващите, е да се молят за мир. Ние сме инструктирани да се молим специално за мира в Йерусалим (вж. Псалм 122:6). Молете се за мъдрост у националните лидери както в Израел, така и в палестинските територии. Молете се за правителствата по света да преценят внимателно и с дългосрочни стратегии политиката си относно Изравел. Молете се да няма повече ненужни човешки жертви.
 
След това бъдете информирани. Западните християни трябва да знаят защо Израел е важен. Никой не може да приема Библията на сериозно, без да стигне до заключението, че Израел е важен. Името Ерусалим се появява 142 пъти в Писанието, докато Израел се споменава по име над 2400 пъти. Бог е избрал нацията да бъде не просто фон, а съд за спасителната история на света. И Божият план не беше ограничен до миналото; не се ограничав с идването на Христос да умре на кръста извън Ерусалим.
 
Както Павел пише: "Казвам тогава, Бог дали е отхвърлил Своя народ? Със сигурност не! Защото аз също съм израилтянин, от потомството на Авраам, от племето Вениамин. Бог не е отхвърлил Своя народ, когото е предузнал" ( Римляни 11:1-2). Бог обича всички хора, еврейския народ, както и палестинския народ. Американци, арменци и араби; израелци, саудитци и емирати; канадци, африканци и азиатци; шотландци, финландци и датчани - Бог желае всички хора от всички времена във всички култури да бъдат спасени (вж. 2 Петър 3:9). Но Израел като нация играе ключова и централна роля в Божия план. Християните трябва да знаят това и да обичат Израилевия Бог достатъчно, за да подкрепят Божия народ.
 
Павел даде на своите римски читатели някои основни истини за Израел като цяло:
 
1. Слепота лежи върху Израел за момента. „Не желая, братя, да не знаете тази мистерия, за да не бъдете мъдри според собственото си мнение, че слепота отчасти сполетя Израел“ (Римляни 11:25; 7-10). Духовен ступор владее хората на Божия завет (вж. Лука 19: 41-44; 2 Коринтяни 3: 14-15). И до днес само малка част от евреите, които живеят в Израел, вярват в Исус. Въпреки че този брой непрекъснато се увеличава, въпросът е, че еврейската нация до голяма степен е отхвърлила Исус като Месия. Въпреки това Бог е запазил Израел през цялата му история. И всичко е с причина. Бог е дал обещания на евреите в Писанието, че ще създаде царство, съсредоточено в Израел, със световен обхват.
 
2. В момента от благодатта се ползват всички езичници. С други думи, да, Израел национално отхвърли Исус като техен Месия, но тази трагедия отвори врата за езичниците. „Слепота отчасти сполетя Израел, докато не влезе пълнотата на езичниците“ (Римляни 11:25). Тъй като Израел отхвърли Исус, Той сега се предлага на целия свят, докато сегашната епоха не завърши своя път. Църковната епоха включва милиони хора по целия свят, които идват да се покланят на еврейския Исус и да извлекат вечните ползи от тази връзка.
 
Поради Исус сме въведени в Божието семейство (вж. Римляни 11: 17-18). Присадени сме към Божиите благословения, дадени за еврейския народ (вж. Матей 21: 42-43; Йоан 10:16). Ето защо никой християнин никога не трябва да бъде антисемит. Дължим им твърде много. Дали са ни нашето наследство. Дали са ни нашата Библия. Дали са ни нашия Спасител Христос.
 
3. В крайна сметка Израел ще бъде благословен. „И така целият Израил ще бъде спасен, както е писано:„ Избавителят ще излезе от Сион и ще отвърне нечестието от Яков; защото това е Моят завет с тях, когато им отнема греховете “(Римляни 11: 26-27). В крайна сметка Израел ще бъде възстановен - не всеки евреин, който някога е живял, но тези, които по време на Христовото завръщане Го видят и приемат (вж. Откровение 7: 4-8). Слепотата, която е върху Израел, ще бъде премахната (вж. Захария 12: 10-11; 13: 1).
 
Бъдещето на света определено е свързано с народа на Израел.  Месията ще управлява от Сион над свят, изпълнен с мир (вж. Исая 2:1-4). Градът на бъдещето ще се нарича Нов Ерусалим (вж. Откровение 21:1-3) и древните племенни имена на израилския народ дори ще бъдат поставени върху портите на този футуристичен мегаполис (вж  Откровение 21:9-12).
 
В обобщение, Израел е Божият критерий. От Израел Бог измерва времето (вж. Данаил 9: 24-27). Чрез Израел Той съди другите народи (вж. Матей 25: 31-46). И един ден тези избрани от Бога, отделени от Бога, защитени от Бога хора, ще Го приемат колективно като Месия.

Междувременно нека да продължим да се молим за Израел и неговите съседи. Бог не е приключил с тях. Не трябва да го забравяме.

 

Източник: Christian Post

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg