Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Евангелските църкви в Европа градят мостове в обществото

Main Pic
Публикувана: 26.10.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 459
Коментари: 0
Много евангелски християни в цяла Европа работят и се застъпват по различни социално-политически въпроси, като се опитват да бъдат сол и светлина, и да създават мостове с обществото, както подчертава Европейският евангелски алианс (EEA) в последния си бюлетин.
 
Правителствени връзки в Португалия
Антонио Калаим, президент на Португалския евангелски алианс (EA) наскоро се срещна с Франсиска ван Дунем, министър на правосъдието, за да обсъди проблемите, които евангелските църкви имат по отношение на местата им за богослужения в домове или магазини, както и относно достъпа на свещеници до затвори и болници.
 
Срещата беше възможност за Калаим да изрази дълбока загриженост относно така нареченото прогресивно сексуално образование, което да се преподава на деца,  само на 8 години.
 
Калаим подчерта важността на „изграждането на истински и положителни връзки с политиците, така че те да са по-склонни да слушат за проблемите на християните“.
 
Надежда в трудни моменти
Германският евангелски алианс (DEA) е все по-загрижен заради създадената атмосфера на страх, критика, гняв и дори теории на конспирацията, които се ширят заради пандемията Covid-19.
 
Ето защо Уве Хеймовски и Керстен Ридер, които работят в офиса на DEA в германския парламент, публикуваха статия, наречена "Време за надежда", която включва призив към единство и молитва.
 
Статията предизвиква евангелските християни да слушат Бога повече и да не обръщат внимание на фалшивите пророци или конспирации. Християните са призовани да бъдат носители на надежда и строители на мостове в тези смутни времена. Тя насърчава християните да поемат ролята си на създатели на бъдещето с помощта на Христос.
 
След това те писаха до всеки един народен представител (депутат), като им благодариха за работата им по време на пандемичната криза. Изпратили са и линк към статията „Време за надежда“. Няколко депутати  са изразили благодарност за това насърчение.
 
Ситуацията в Италия
Италианският парламент обсъжда закон за защита на членовете на ЛГБТК+ общността от дискриминация. Италианският евангелски алианс е направил всичко възможно, за да се гарантира, че окончателната версия на този закон няма да преследва онези, които се придържат към библейското становище за сексуалността.
 
На 12 юни няколко евангелски църкви и агенции закупиха рекламно пространство в главния италиански вестник Corriere della Sera, за да представят своите опасения относно свободата на религията и словото, както и библейския възглед за семейството и взаимоотношенията.
 
„Това беше полезна и интересна инициатива, добро упражнение в публичната теология“, казва Джузепе Рица от Италианския евангелски алианс.
 
Източник: ЕЕА
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg