Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Словото - канара в житейските бури - интервю с Валери Ждраков

Main Pic
Публикувана: 19.06.2022
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 1198
Коментари: 0
Скъпи читатели, представяме ви наш насърчаващ брат – по професия адвокат, но също презвитер и брачен съветник, Валери Ждраков.
 
Лъчезара Йосифова: Валери, познавам те от над 20 години и винаги си бил оргинален в поздравите! Тук читателите ни могат да видят снимка на вашето семейство, направена като пощенска картичка. Защо избрахте тази форма?
 
Валери Ждраков: Всяка година за Рождество Христово правим семейни снимки. Нашата сватба с Лили бе на 25 декември 1988 г. Тази година ще навършим  34 години като семейство! Бог ни подари три принцеси – Жани, която също е юрист и работи в нашата кантора „Ждраков Консулт,“ Веселина, която се занимава с музика и завърши Американския университет. Миналата година Веси се омъжи за момче от църквата и сега заедно служат на Бога. Малката Дани е в шести клас, а съпругата ми Лили - математик и счетоводител, е нашата кралица! 
 
Лъчезара Йосифова: Със съпругата ти сте брачни съветници вече близо 20  години във вашата църква „Ново поколение“ в София с пастор Огнян Серафимов. Какво най-често съветвате християни, които искат да встъпят в брак. А какво съветвате и вашите дъщери?
 
Валери Ждраков: Нашите деца не ги съветваме нищо по-различно, отколкото другите. Според нас има три основни критерия за здраво християнско семейство – партньорът ти да обича Бога, да иска да се променя и да обича тебе. Много от хората се задоволяват само с едното или другото. Но в Еклисиаст 4:9-12 се говори за „тройното въже, което не се къса“. Това въже е между двамата влюбени и Бога!
 
Лъчезара Йосифова: Презвитер си във вашата църква, а също си и към мисионерите в нашата Международна християнска верига „Приятели“, много млади хора искат да общуват с тебе. Умееш да ги насърчаваш със Словото, а също и с чувството ти за хумор...
 
Валери Ждраков: Словото привлича млади и стари. То наистина е  твърда канара в бурите на живота! А здравото чувство за хумор винаги помага...
 
Лъчезара Йосифова: Да, Словото привлича! Най-важното е да устоим докрай с агапе любов, смирение и твърдост. И един ден да бъдем при Небесния Младоженец Господ Исус Христос! Неотдавна имаше една проповед за Небесните награди, която препратих и на приятели по вайбър. Защо е толкова важна тази тема?
 
Валери Ждраков: В последната Книга на Библията, Откровение 22:17, се говори за наградите, които Бог ще даде на тези, които са Му верни и Му служат тук, на земята. Това е ключът към нашия успех. Ако се стремим да угодим на Бога в земния ни живот, ще бъдем благословени и в небесното ни битие. Най-важното е да сме спасени и един ден блажени с Небесния Младоженец Господ Исус Христос! В Библията над 50 пъти се говори за Небесните награди. Който има повече награди, ще бъде по-близо до Христос! Пожелах това и на себе си, един ден да имам повече награди, за да мога един ден да виждам Господа не отдалече, а отблизо!
 
Лъчезара Йосифова: Чувала съм те да се молиш за другите със седем основни благословения. Кои са те?
 
Валери Ждраков: Отначало казвах три – да бъдем благословени в дух, душа и тяло. Но по време на финансовата криза, когато много хора загубиха огромни средства и изпаднаха в депресия... добавих  имотни и финансови и благословения. Накрая добавих още две, за да има пълнота в библейското число 7 – семейство и Божествена съдба. Мисля, че в тези 7 области се заключава цялото човешко битие!
 
Лъчезара Йосифова: Да, Светият Дух изобличава за грях, за правда и съдба... Това ли имаш предвид, като казваш Божествена съдба?
 
Валери Ждраков: Не, това е различна дума! Колко богат е българският език! Има разлика между съдба / според Ефесяни 2:10, отнапред сме призовани да ходим в добри дела/ и съдба, ако сложим ударението на гласната ъ. Така думата посочва на идещия Божий Съд! Същото важи и за думата дерзай или дързай, тоест бъди дързостен! Също така думата за Деяния на апостолите във всички други езици се превежда като действията на апостолите, на английски acts. На български юридически език, обаче „деяние” означава противоправно действие или бездействие, когато законът те задължава да действаш, а ти бездействаш. Тоест, ако не помогнеш, когато можеш да помогнеш, ти си престъпил закона. Преводачът на Библията е сложил думата действия, защото много пъти полезното, което правеха апостолите, бе тяхното бездействие. На Павел Бог каза – Не ходи в Азия, а иди в Македония!
 
Лъчезара Йосифова: Би ли разказал интересни примери от твоя живот, свидетелства за насърчение, за слава на Бога?
 
Валери Ждраков: Роден съм в нехристиянско семейство, израснах самостоятелно, в един етап от живота бях далеч от дома ми и живеех в общежитие. Бях посветен на личния си егоистичен успех. Но той не носи удовлетворение. Бях дисководещ, самодеен артист, поет. На тогавашната ми приятелка, която после ми стана съпруга – Лили, съм посветил 2 стихосбирки – една от тъмния, една от светлия период. Повярвах не от страдание, а от прекален успех в живота. Това стана така: На 1 май 1988 г. срещнах един мой приятел, който ми каза: „Има Бог“! Тези две думи промениха живота ми изцяло. На 11 юни същата година предадох живота си на Христос и оттогава се стремя да съм на Негово разположение! Преди да повярвам, бях приключенски тип човек. Някои хора мислят, че когато повярваш, няма вече приключения. Напротив, и във вярата ги има още повече. Помня, бях в началото на християнския си път, когато един приятел ми каза: „Искам да се самоубия, животът няма смисъл. Къде е Бог?“ Реших да му отговоря с пряко предизвикателство и му казах: „Сега на улицата свети силно слънце, нали? Ако след 30-40 метра завали дъжд, ще се убедиш, че има Бог...“ Знам, че сега изглежда крайно, но така се случи тогава. Той каза, че ако стане така, ще предаде живота си на Христос.  И наистина, стана чудо, след като направихме около 50 крачки по-надолу по улицата, заваля силен пороен дъжд! Моят приятел беше смаян от Божията сила, аз също! Той повярва и досега е един от най-редовните в църква. Благовествах и на Лили - тя повярва, на 16 юни бе кръстена в Светия Дух, а аз - 5 дни преди това. 
В началото на вярата ми имах още едно много драматично свидетелство: По радиото бяха пуснали представяне на композитора Фредерик Гуно и обявиха, че ще изпълнят арията на Мефистофел. Но като чух за това, започнах да се моля на небесни езици. Изведнъж радиото запращя и водещите се извиниха, че поради техническа причина ще пуснат арията Аве Мария! Благодарях на Бога и славех името Му!
 
 
Лъчезара Йосифова: Според мен, в нашата 1341-годишна история като нация имаме и тъмни, но имаме повече светли страници. Ако започнем с азбуката, създадена от светите братя Кирил и Методий, за да бъдат преведени части от Библията на новата азбука глаголица. После приемането на християнството като официална религия по време на Борис Първи. След това синът му Симеон Велики, който приема учениците на Кирил и Методий; после кръвта на мъчениците за християнската вяра, която вика към Бога, от времето на петвековното османско робство; после жертвите по време на комунизма; спасяването на близо 48 000 български евреи по време на Втората световна война... силни и страшни събития сме преживели.
 
Валери Ждраков: Съгласен съм, всички тези факти от историята са благословение за народа ни. Вярвам, ще бъде интересно за читателите, ако ви разкажа по-подробно за времето на Симеон Велики. Преди време ми подариха френска карта от 1235 г., на нея България е на три морета – Черно, Егейско и Адриатическо. Делото на цар Симеон заслужава да бъде специално отбелязано. По негово време се ражда Кирилицата, тя е била създадена от Климент Охридски, но поръчана и платена от Симеон. Тази азбука по-късно неправилно е наречена Кирилица, защото е написана 30 години след смъртта на Кирил. На нея са преведени много богослужебни книги, които преди турското робство са пренесени на север и са благословили другите славянски народи. Тези факти са изнесени от историка Александър Димитров. Когато големият син на цар Борис Първи, Владимир Расате, иска да върне България към езичеството, баща му го ослепява и предотвратява това. Симеон, вторият син на Борис, е бил готвен за патриарх. Цялото си духовно знание, мъдрост и подготовката му за патриарх той използва като държавник. В над 100 манастира, монаси преписват денонощно на новата азбука богослужебните книги. Били са изклани хиляди агнета за това – Библията и другите църковни книги са се писали на агнешки кожи. България е единствената държава в света, която без силата на меча утвърждава християнската култура. Но това пак е поради силата на Словото – канара в бурите на живота! Има и други народи с малка територия, но с голямо внимание върху света. Такава страна и народ е Израел, има около 12 милиони евреи по целия свят, но те са с огромно влияние. 
 
Интересно изследване направих за думата България – то идва от думата Бог – Бал. Втората част на думата Гури, което значи народ, но завършва с Я, това е от Яхве, библейският Бог. Или цялото значение може за се изтълкува като: народът на Бог Яхве. Интересно, нали!? Вярвам, че това ми беше открито от Горе.
 
Лъчезара Йосифова: Ти водеше молитви за България по мегафона и на някои от митингите против Проектозакона за вероизповеданията през 2018 г.
 
Валери Ждраков:  За мен това бе голяма чест, но и отговорност. Като адвокат бях изследвал колко вреден би бил този проектозакон, ако би станал закон. Под натиска и на митингите, многото писма и срещи Народното Събрание го прие силно видоизменен, което бе в полза на всички. Член 13 от Конституцията дава свобода на вероизповеданията. Най-лесно се живее като роб, не трябва да взимаш решения. Свободата носи отговорност – човек трябва да е много благодарен, когато я има!
 
Лъчезара Йосифова: С кои стихове от Библията ще насърчиш читателите в това трудно време?
 
Валери Ждраков: Бих ги насърчил с Исус Навиев 1:6-9! Прочетете си ги подробно, скъпи читатели, и нека не забравяме - да бъдем дързостни и смели в Господа, защото Той е с нас, където и да идем! 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg