Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Смъртни присъди за християни в Пакистан

Main Pic
Публикувана: 23.06.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 783
Коментари: 0
Надеждите за свобода на двама братя християни, осъдени на смърт според пакистанските закони за богохулство, бяха разбити този месец, когато съдът в Пакистан потвърди смъртната им присъда въпреки липсата на доказателства срещу тях, поясняват техните адвокати.
 
45-годишният Кайзер Аюб и 42-годишният Амун Аюб са в затвора от 2014 г., а обжалването на смъртната им присъда пред съда Равалпинди на Върховния съд в Лахор е висящо от 2018 г. Те обжалват на 28 февруари, но присъдата не е обявена до 8 юни, казва адвокатът Курам Маан.
 
„Имахме надежда, че съдиите ще вземат под внимание факта, че първоинстанционният съд е осъдил нашите клиенти въз основа на лошо разследване и доказателства, но бяхме шокирани, когато съдът обяви присъдата си на 8 юни, след тримесечно забавяне“, казва Маан пред Morning Star News.
 
Маан от Европейския център за право и правосъдие (ECLJ) представлява Амун Аюб, докато Тахир Башир от Центъра за правна помощ, съдействие и уреждане (CLAAS) защитава Кайзер Аюб. Маан и Башир твърдят, че няма доказателства, които да замесят братя Аюб в обвинението за богохулство.
 
Башир казва, че братята, затворени в окръжния затвор Сахивал, са били „много тъжни и разочаровани“, когато са били информирани за присъдата по обжалване.
 
„Кайзер има три деца, докато Амун няма деца“, каза Башир пред Morning Star News. „И двамата мъже бяха съкрушени, когато научиха, че призивът им за справедливост е отхвърлен.
 
Делото срещу братята е регистрирано през юни 2011 г. по жалба от жителя на Талаганг Мохамед Саид, който твърди, че е попаднал на блог, съдържащ богохулни материали срещу пророка на исляма Мохамед, казва Маан. Блогът е създаден от приятели мюсюлмани на Кайзер, които са били в конфликт с него и са решили да го наклеветят. Това е довело до арест и по-късно смъртна присъда. В Пакистан подобни дела са редовно явление. Християните са изложени на ежеднвени заплахи за живота им и съдебните дела срещу тях по фалшиви обвинения за богохулство могат лесно да бъдат изфабрикувани, а смъртните присъди бързо влизат в сила.
 
Източник: Morning Star News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg