Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Дяволът - обречен на поражение

Main Pic
Публикувана: 24.06.2022
Автор: п-р Младен Младенов
Прочетена: 557
Коментари: 0
Предишната част можете да си припомните тук.
 
Бог във вечните си планове не оставя нищо необхванато, забравено да бъде свършено или недоскроено. В театъра, който се разигра в Едем, всеки, който чете прехапва език и казва: „Свършено е с човечеството! Окаян аз човек, кой ще ме избави от хитрата, отровна, смъртоносна змия". Адам и Ева най-близко стоящите до Бога и до Неговия образ и подобие най-интелигентни, взели прясно количество от Неговата интелигентност, заживели в Неговото присъствие във всеки земен ден, имащи Неговото Слово, което може да ги пази от грях. Те имаха и работа - физическа, да не мислят в безработица за глупости и зли прищевки. Ако Адам и Ева бяха в 
идеалната духовна и физическа позиция и паднаха, какво остава до нас. 
 
Изложени на атаки в духовната, душевна и телесна област, без цялата тази укрепваща даденост и идва изкушението и ни помита. Горко ни! Бог проведе изпита при идеални условия и... пълен провал! След 40 века Бог проведе друг изпит с Идеалния човек при неидеални условия - пълен успех. Изпитът на Божия Син в едно извратено поколение беше тотален погром на дявола.
 
Бог иска с тази съпоставка да каже нещо на човечество! Поколение след поколение деградацията става великанска. Това не влияе на Божия  мъж или жена да вземе победа над дявола. „А те го победиха чрез кръвта на Агнето и чрез словото на своето свидетелство: защото не обичаха живота си толкоз, щото да бягат от смъртта" (Откровение 12:11).
 
Едно черно и драматично време. Дяволът - свален от Небето долу на земята. Бог - свидетел на тази картина не казва: „Бягайте! Кой където намери да се скрие!"
Бог е сигурен, че както Сатана е победен и изхвърлен от небето, така ще претърпи и поражение и на земята от Божиите воини - светиите. Два удара очакват Божия и Нашия враг, един отгоре и един отдолу и след това арест за 1000 години. Ударите са, за да не реагира по време на задържането му.
 
Войникът-апостол пише в Посланието към ефесяните: "Затова вземете Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден и като надвиете на всичко, да стоите". Кое е това всичко, което да надвием? Контекстът е хитростите, началствата, властите, духовните сили на нечестието. Ако ги надвием, надвили сме всичко! Бог ни остави оръжието Си, с което победи дявола - пояса Си, бронята Си, обувките Си, щита Си, шлема Си, меча Си, копието Си.
 
„С това, с което Аз победих и вие ще победите". Апостолът казва: „Като надвиете", а не „ако надвиете", 100 процента сигурен в победата на църквата над силите на мpaкa. Може 1000 дена да трае борбата и то в полза на врага, но на 1001 ден дяволът ще бъде разгромен. „Ние ставаме повече от победители чрез Оногова, Който ни е възлюбил". Любовта Му към нас ни задължава да победим! (Римляни 8:37).
 
Апостол Петър използва срещу рикаещия лъв съпротива с вяра и трезвеност, дори това да ни причини страдание (I Петър 5:9,10). А Яков, пастирът на Ерусалимската църква, използва срещу дявола две неща: Първо, той проверява своята покорност към Бога и след това се заема с противенето на Сатана.
 
Яков е виждал не един път дяволът да бяга от него. Един брат, млад във вярата, още не знаел словото, за да си служи с него, бил силно притесняван от дявола. Братът се обърнал към Бога за помощ: „Господи, какво да му кажа, та да ме стави на мира". Бог му казал: „Яков 4:7". Той обаче не знаел как да го намери в тази голяма Библия. Бързо се изправил и извикал срещу дявола: „Дяволе, Яков 4:7". Дяволът го оставил. Той знаел къде се намира и какво казва за него Бог. „И тъй, покорявайте се на Бога, но противете се на дявола, и той ще бяга от вас".
 
Освен многото стихове, които бихме намерили и издигнали като оръжие срещу Сатана, има още нещо много здраво и солидно направено още в началото, в Битие, от самия Бог. След измамата в Едем Бог събра измамника с измамените на разбор на събитието и на съд. Бог прокле процеса на раждане с болка и със скръб жената и с подчинение на нейния съпруг. Бог прокле труда и земята, с която щеше да се бори Адам за прехраната на първото семейство. Но проклятието върху змията (Сатана) е уникално: Първо, то е личностно: „Проклета да си". Това не каза нито на Ева, нито на Адам. Бог пожали човека, но не жали дявола.
 
Второ, Бог проклина дявола на провал във войната му с човешкото потомство. Обречен е на провал на поражение чрез проклятието на Бога. Значи Сатана е под проклятие, когато воюва - Битие 3:15: „Ще поставя вражда между тебе и жена между твоето потомство и нейното потомство. То ще ти нарани главата, а ти ще му нараниш петата". Във войната с потомството на Ева дяволът е обречен на загуба. Бог го прокле.
 
Ако сме уморени от войната и доведени до края на силите си, нека вземем думите на Бога от Битие и нека му припомним за проклятието, нанесено върху Сатана. Тогава да извикаме в лицето на врага: „Ти носиш проклятие от Битие да губиш, да се проваляш във всяка битка! Понеси поражението и сега!
 
Следва продължение...
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg