Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християните в Ирак страдат

Main Pic
Публикувана: 28.06.2022
Автор:
Прочетена: 543
Коментари: 0
Миналата седмица Американската фондация за подпомагане и помирение в Близкия изток (American FRRME) публикува нов доклад, който подчертава отчаяните обстоятелства, пред които са изправени иракските християни. Докладът за 2020/21 г. се фокусира най-вече върху иракчани християни, които са избягали от своите общности от ISIS през 2014 г. Тези, които изберат да се върнат в Ирак, се сблъскват с обезкуражаващо тежка политическа и социална среда. Изпълнителният директор на американската фондация FRRME казва: „Ирак продължава да бъде засегнат от конфликти и сектантско насилие, тъй като много християни са сериозно засегнати от нетолерантност и преследване в Близкия изток. През последните две десетилетия повечето иракски християни просто избраха да не се връщат. От 2003 г. насам 80% от християните в нацията, над милион души, са се заселили другаде. Останалите съставляват 0,4% от населението.
 
Въпреки че животът може да е предизвикателство за тези, които се завръщат в Ирак, иракските християнски бежанци, които избират да не се връщат, са изправени пред множество лични предизвикателства. Докладът на  FRRME показва, че на иракските християни често им е забранено да работят поради статута им на бежанец, което означава финансова криза, а това заплашва тяхното оцеляване. На децата бежанци също им липсват  възможности за образование. Например, според Агенцията на ООН за бежанците, около 18 000 иракски деца бежанци на училищна възраст в Йордания са изправени пред безброй бариери пред посещаването на училище. Както възрастните, така и децата бежанци, пребиваващи извън Ирак, се борят и имат остра нужда.
 
В опит да помогне на иракските християни, американската FRRME реализира различни проекти. Организацията си партнира с местните църкви в Йордания в подкрепа на бежанците и вътрешно разселените хора (ВРЛ) в Ирак и е създала фонд за стипендии за деца бежанци, наред с други инициативи. Тези програми допринасят за решаването на проблемите, пред които са изправени иракските християни, но една организация не може сама да реши ситуацията. Нещо повече, широки усилия за застъпничество и помощ, като тези, управлявани от американската FRRME, Международна християнска грижа и други организации, са  необходими и трябва да обединят своите усилия за облекчаване на страданията на иракските християни.
 
Източник: International Christian Concern
Photo: Hope for Iraqi Christians
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg