Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нови артефакти напомнят за библейски герои

Main Pic
Публикувана: 29.06.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 938
Коментари: 0
Отделът за морска археология към Израелския орган за антики е открил древни съкровища в два потънали кораба край бреговете на Кесария в Израел. Според Джейкъб Шарвит и Дрор Планер от Отдела за морска археология на Израелския орган по антики: „Корабите вероятно са били закотвени наблизо и са били разбити от буря“.
 
Артефактите включват специален златен пръстен, гравиран с фигурата на Добрия пастир. Темата за Добрия пастир може да се проследи в цялата Библия. В Стария завет Исая 40:11 казва: „Той ще пасе стадото си като пастир: събира агнетата в ръцете си и ги носи близо до сърцето си“.
 
Изображението е и едно от най-ранните и най-старите изображения, използвани в християнството за Исус като състрадателен пастир на човечеството. Исус Сам нарича Себе Си пастир: „Аз съм добрият пастир. Добрият пастир дава живота си за овцете.” Йоан 10:11.
 
Пръстенът е открит близо до пристанището на Кесария, място с голямо значение в християнската традиция. Той е един от най-ранните центрове на християнството и там е основана една от първите християнски общности. Първоначално към тази общност принадлежат само евреи и именно там апостол Петър покръства римския стотник Корнилий, за което четем в Деяния 10 глава.
 
Сред другите намерени ценности са стотици сребърни и бронзови римски монети от средата на трети век преди Христос и около 560 сребърни монети от периода на мамелюците от 14-ти век. Бронзова фигурка под формата на орел, символизира римската власт.
 
Подводните останки включват и редки лични вещи на жертвите на корабокрушението. Сред тях има красив червен скъпоценен камък с резба на лира. Лирата в еврейската традиция е известна като „Арфата на Давид. Според 1 Царе 16:23, цар Давид свиреше на арфата си за Саул: “Всеки път, когато злият дух нападаше Саул, Давид вземаше лирата си и започваше да свири. Тогава Саул получаваше облекчение и злият дух го напускаше.”
 
Според Ели Ескозидо, директор на Израелския орган за антики: „Бреговете на Израел са богати на обекти и находки, които са изключително важни за националното и международно културно наследство. Те са изключително ценни, поради което Израелският орган за антики провежда подводни проучвания, за да локализира, наблюдава и спасява всякакви антики.
 
Източник: Christian Headlines
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg