Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нови предизвикателства за християните в Иран

Main Pic
Публикувана: 29.06.2022
Автор: С. Литъл
Прочетена: 802
Коментари: 0
Породени от високите цени на храните, протестите в Иран се превръщат в политически, тъй като гневните граждани изразяват своето недоволство от правителството и религиозните лидери. Тълпи в няколко града скандират „Смърт на Хаменей“ – визирайки върховния лидер Аятолах Али Хаменей.
 
Размириците разкриват дълбок, широко разпространен гняв срещу безчувствения и брутален режим, съобщава водач на християнско служение в Иран, което съветва и се моли с иранците по телефона и в социалните медии.
 
Назанин Багестани е програмен мениджър в Heart4Iran Ministries, коалиция от повече от 100 християнски групи, разпространяващи Евангелието в Иран чрез социални медии и сателитна телевизия. Тя разказва пред CBN News, че хората са разочаровани от високите цени и дългите опашки за основни неща като пшеница и брашно, но правителството не отговаря на техните нужди.
 
„На никого не му пука. Никой не се интересува“, казва Багестани пред Christian World News на CBN. "Когато хората се оплакват, всичко, което искат да направят, е да ги затворят, да ги застрелят или да ги арестуват. Така че хората са много нещастни."
Разговорите разкриват, че иранците са не само ядосани на правителството, но и на суровото учение и строгите религиозни правила, които ислямският режим налага на обществото.
 
„Толкова им е омръзнало от исляма“, казва Багестани. „Лидерите казват: „Заради исляма трябва да търпите“, а хората реагират с думите: „ние не искаме да търпим тази религия“.
 
Това отваря вратата за мнозина да чуят и за Исус Христос и за Неговото учение. Въпреки че външните програми са забранени, евангелски програми се излъчват в Иран чрез сателитна телевизия и зрителите се насърчават да се свържат с центрове за обаждания, където могат да задават въпроси и да научат повече за християнската вяра.
 
Социалните медийни платформи като Инстаграм, Фейсбук и YouTube носят посланието на Христос чрез интернет, където хората общуват с християнски съветници чрез онлайн чатове, публикации и място за съобщения.
 
„Мнозина ни се обаждат и искат да научат за Исус, който им предлага надежда. Къде другаде могат да отидат, ако религията им ги разочарова?“ продължава Багестани. „Иранчани се свързват и разговарят с нас. Толкова удовлетворяващо е да видим как нашите хора, въпреки цялата тъмнина могат да намерят светлината и да дойдат при Господ Исус Христос“.
 
Някои виждат незабавни отговори на молитвата си в момент на нужда. Една жена се обадила да се молятт за нея, защото децата ѝ били гладни, а тя нямала храна.
 
„Помолихме се за нея и тя излезе да вземе хляб и по чудо ѝ дадоха безплатен хляб. Тя беше толкова щастлива, че ни се обади веднага и каза: „Исус е толкова добър. Получих безплатен хляб.“ Знаете ли, Бог е толкова добър, Той работи и върши прекрасни неща в живота на хората."
 
Християните са преследвани в Иран. Домашните църкви са обискирани и вярващите са изправени пред тежки присъди за проповядване на Евангелието, което се разглежда като враг на исляма.
 
Въпреки опасността хората идват при Христос и църквата расте.
 
„Знаете ли, когато има усилено преследване, хората са по-смели и ние се молим за тях всеки ден“, казва Багестани. „Събираме се, постим, обединяваме се и се молим за нелегалната църква вътре в страната; те да бъдат силни, да се държат здраво за вярата си и да свидетелстват на своите приятели. Те евангелизират и много нови хора идват при Господа ден след ден."
 
Източник: CBN News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg