Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Силата на вярата

Main Pic
Публикувана: 03.07.2022
Автор: Ружа Стойкова
Прочетена: 467
Коментари: 0
След поредните летни почивни дни отново трябва да се включим в ежедневието си. Рутината на понеделника, може да ни се стори по-трудно смилаема от “лимонадата” на уикенда, но тя ни е нужна, за да утвърди в нас онова, за което сме тук. Вярата, че не сме случайно попаднали на нашето си място ни прави дръзновени да виждаме проявлението на Духа всеки нов, дори работен ден. 
 
Силата на нашата вяра ни носи нова енергия, с която да можем да излизаме от всички тежки за нас моменти и да се изправяме след всеки удар. 
 
Силата на нашата вяра ни дава безгранично спокойствие, което изгражда един пълноценен и хармоничен живот.
 
Силата на нашата вяра ни дава разбирането на дните и променящите се обстоятелства в тях, което не ни прави зависими от собственото ни его и ни пази от самоограбване на радостта от живота. 
 
Тя, вярата, е мощното оръжие срещу всички лъжи, които владеят на земята. 
 
Как се сдобиваме с нея ? 
 
Господ Исус христос заявява:
„Вие не избрахте Мене, но Аз избрах вас, и ви определих да излезете в света и да принасяте плод и плодът ви да бъде траен; та каквото и да поискате от Отца в Мое име, да ви даде.“ ‭‭Йоан‬ ‭15:16‬ ‭
 
Изборът да пренасяме добър плод е добра предпоставка да бъдем наградени и избрани, но не е единствен. 
“Човек предполага, но само Господ разполага.”
 
Често изборът може да е свързан с орязване на някоя и друга клонка, присаждане на друго място, отчекване на някой и друг залинял израстък или окастряне на излишни листа, за да дишаме и да се развиваме по-спокойно и да станем силни и здрави. Докато сме “под обработката” ние не се усещаме особенно доволни и точно тук ни трябва здрава и силна вяра, за да изтърпим малко интервенция и да израснем нагоре. 
 
Исус е категоричен:„Аз съм истинската лоза, и Отец ми е земеделецът. Всяка пръчка в Мене, която не дава плод, Той я отрязва; и всяка що дава плод, очистя я, за да дава повече плод“ (Йоан‬ ‭15:1-2).
 
Желанието да контролираме напълно нещата ни носи доза съпротива, която понякога прави процеса на “орязването” доста болезнен. Само силата на вярата може да отпусне човека и да го прекара през този процес на обновяване с доза вътрешна убеденост и мир. 
 
Има изход и от това: „А когато дойде онзи, Духът на истината, ще ви упътва на всяка истина; защото няма да говори от себе си, но каквото чуе, това ще говори, и ще ви извести за идните неща“ (‭‭Йоан‬ ‭16:13).‬ 
 
Веднъж усетили осъзнато присъствието на Духа ние ставаме по-силни и знаем на Кого да се осланяме в трудните моменти, знаем на Кого да благодарим в радост и безгрижие. Благоденствието, което ни се дава, е да осъзнаем, развием, познаем в пълнота и използваме силата на вярата си. Онази вяра, която изпълнява най-великата воля, тази на нашия Създател. Този, Който дойде и ни спаси чрез преминаването отвъд всяко страдание и болка за наше насърчение и уверение. 
 
Преди да Си отиде, Той ни завеща слово и думи на вяра, до които ние имаме реален досег. Можем да ги разбираме през Духа, Който живее в нас и ни прави живи, разбиращи и вярващи.  “А когато дойде Утешителят, когото Аз ще ви изпратя от Отца, Духът на истината, който изхожда от Отца, той ще свидетелствува за Мене“ (Йоан‬ ‭15:26).‬ ‭
 
Бог ни даде възможността да чуем на живо Исус, чрез Който да побеждаваме неволите и болките си в света, в който живеем тук и сега. 
Това ви казах, за да имате в Мене мир. В света имате скръб; но дерзайте Аз победих света“ (‭‭Йоан‬ ‭16:33).‬
 
Благословена седмица!
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg