Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Египет заплашва с депортация бежанците християни

Main Pic
Публикувана: 04.07.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 459
Коментари: 0
В четвъртък миналата седмица Египетската инициатива за лични права (EIPR) предупреди, че йеменски християнин е в непосредствена и сериозна опасност поради предстоящото му депортиране от египетското правителство. Йеменският християнин Абдул-Баки Саид Абдо наскоро обяви своето обръщане към християнството в социалните медии, разказвайки какво се е случило с него през 2013 г., преди да избяга от Йемен в Египет. След покръстването на него и семейството му, Абдо е бил свидетел на убийството на жена си, а и той самият е оцелял след опит за убийство. За щастие той е успял да се спаси и впоследствие се сдобива с регистрационна карта за молба за убежище от Службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) през 2015 г. Той също така получава карта от ВКБООН през 2020 г., която все още притежава.
 
EIPR алармира, че въпреки опасността, пред която е изправен Абдо в Йемен и притежаването на карта за убежище от ВКБООН, египетското правителство го заплашва с депортиране. Властите арестуват Абдо на 15 декември 2021 г., скоро след като той обявява открито, че е изоставил исляма и е приел християнството в социалните медии. Те претърсили дома му, иззели три лаптопа и го обвинили в „присъединяване към терористична група със знание за нейните цели и презрение към ислямската религия“. В момента той седи в следствения арест в очакване на присъдата по делото срещу Върховната държавна сигурност.
 
EIPR подчерта, че ако египетското правителство реши да депортира Абдо, това би било в нарушение на международното право. Египет е страна по Конвенцията за бежанците от 1951 г. и нейния протокол от 1967 г., който забранява насилственото експулсиране или връщане на бежанци. Държавите нямат право да „експулсират или връщат бежанец по какъвто и да е начин до границите на регионите, където животът и свободата му са били застрашени поради неговата раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или политически възгледи“. Ако египетското правителство депортира Абдо в Йемен, то много ясно ще наруши този принцип на „забрана за връщане“. Ако Абдо бъде изпратен обратно в Йемен, той ще бъде изправен пред същата заплаха за живота си, както преди осем години, просто защото е християнин.
 
Източник: ICC
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg