Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Палежи и вандализъм в три църкви в САЩ

Main Pic
Публикувана: 12.07.2022
Автор: ЕВ
Прочетена: 955
Коментари: 0
Полицейските власти търсят информация за причинителите на пожари, започнали в две църкви в предградие на Мериленд във Вашингтон, окръг Колумбия, през уикенда. Трета църква, намираща се наблизо, също е била вандализирана. Някои смятат, че може да е имало мотив от омраза за атаките срещу църковните сгради.
 
Обединената методистка църква в Северна Бетесда е била вандализирана рано сутринта в събота. Пожарникарите са се отзовали и на сигнал за пожар на католическата църква, също разположена в общността на окръг Монтгомъри, рано сутринта в неделя.
 
Баптистката църква Уайлдуд в Бетесда също е станала жертва на вандализъм през уикенда.
 
Пийт Пиринджър, главен информационен директор на пожарната и спасителната служба на окръг Монтгомъри, е направил заявление в Туитър, че методистката църква е станала жертва на „палеж и вандализъм“, причинявайки щети на стойност 1000 долара. В същия туит той заявява, че „следователите са открили повредени мебели и разпръснати счупени дървени парчета“ на територията на баптистката църква, разположена точно надолу по улицата в съседство с методистите.
 
Пиринджър е завил, че пожар е избухнал в 2:15 сутринта в католическата църква "Св. Джейн Франсис дьо Шантал", поглъщайки "няколко пейки в [главната] част на църквата." В туит, публикуван в 2:43 сутринта в неделя, Пиринджър отбелязва, че пожарът е потушен и не се съобщава за „хора с наранявания“. 
 
Пожарната и спасителната служба на окръг Монтгомъри е заявила, че 65 пожарникари са се отзовали на сигнала и са потушили огъня бързо. Властите също така обявиха, че това е вторият акт на вандализъм срещу църквата за два дни, според NBC Вашингтон.
 
Поради повредите в католическата църква за момента ще провеждат своите богослужения в гимназията Christopher Hall, се съобщава в уебсайта на църквата.
 
Свещеникът, п-р Самуел Гизе, разказва подробно за вандализма в началото на неделната литургия.
 
„Снощи нашата църква беше вандализирана. Преобърнати са статуи, съборени са поставките на кръста, осквернили са амвона и са се опитали да подпалят църквата. 
 
Освен това Гизе споделя убеждението си, че атаката е „заради позицията на Църквата по въпроса за живота“, имайки предвид откритото противопоставяне на Римокатолическата църква на абортите.
 
„Има хора, които вярват, че ние дори нямаме право да практикуваме вярата си“, казва Гизе. 
 
„Ние обаче сме Църквата. Ние сме живите камъни. Ние сме Тялото Христово“.
 
По време на неделното сутрешно богослужение в North Bethesda UMC, гост-проповедникът п-р Джой Джоунс нарече вандализма „пакост“, спекулирайки, че „ако беше истински вандализъм, щяхме да се сблъскаме с много по-лоши неща“.
 
Джоунс изрази благодарност, че „нито един от опитите за пожар не е бил успешен“ и че „можем да заменим всички неща, които са били в кухнята и са били повредени“.
 
— Искам да ви напомня — добавя тя. „Църквата не е сградата. Ние обичаме нашата сграда, това е красива сграда и аз се радвам, че я имаме. Но църквата не е сградата.
 
През последните няколко месеца няколко църкви и групи, подкрепящи живота, станаха жертви на палежи и друг вид вандализъм  поради позицията им по отношение на абортите.
 
 Източник: Christian Post
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg