Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Археологически находки с библейско значение открити в Галилея

Main Pic
Публикувана: 14.07.2022
Автор: И. Гати
Прочетена: 482
Коментари: 0
Екип от археолози, работещи в Израел, са открили първото известно изображение на две библейски героини от Стария завет.
 
Професорът от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил Джоди Магнес ръководи екип от студенти и специалисти в района на Долна Галилея в Израел, където се провеждат десетилетни усилия за разкриване на почти 1600-годишни мозайки в древна еврейска синагога в Хукок.
 
Подът на синагогата е украсен с голям мозаечен панел, който е разделен на три хоризонтални ивици или регистъра, всеки от които разказва история от книгата Съдии, споделя проф. Магнес.
 
Разкопките, ръководени от директора на проекта Магнес и помощник-директора Денис Мици от Университета на Малта, са открили голям мозаечен панел, изобразяващ събитията от глава четвърта на библейската книга Съдии, където пророчицата  Девора и военният командир Варак водят израилтяните в победа над ханаанците, които са предвождани от генерала Сисара.
 
Според разказа на Библията Сисара избягал в шатрата на Яил, кенитянка, която в крайна сметка убила генерала, като забила колче за палатка в слепоочието му, докато той спял.
 
Част от мозайката, открита в Хукок, изобразява Варак, екипиран с щит, и Девора, която го гледа изпод палмово дърво. Средният регистър е запазен само частично, докато най-долният регистър показва кървящ и мъртъв Сисара, който лежи на земята.
 
Дебора е една от петте жени, описани като пророчица в Стария завет и е единствената жена съдия, спомената в Библията.
 
Магнес казва пред Christian Post, че изобразяването на Девора и Яил е забележително, особено поради мястото, където е открита мозайката
 
„Ще ни трябва известно време, за да проучим напълно и да разберем значението на тази находка, но очевидното значение е изобразяването на две женски героини на видно място в древна синагога“, заключава Магнес.
 
Photo: Jim Haberman
Източник: Christian Post
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg