Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Чудеса и Божия закрила сред ужаса на войната

Main Pic
Публикувана: 15.07.2022
Автор: Дж.Томас
Прочетена: 600
Коментари: 0
Град Буча, предградие на Киев, стана свидетел на някои от най-големите зверства на Русия от началото на войната. Стотици цивилни бяха брутално убити и погребани в масови гробове, което доведе до обвинения във военни престъпления. Насред ужасите има истории за чудеса и Божията защита от руските сили. Репортери на CBN News наскоро са пътували по един от главните пътища, водещи до Буча. По тази магистрала изгорелите руски танкове служат като напомняне за неуспешните опити на Москва да превземе Киев. 
 
„Руснаците трябва да вземат тези танкове и да ги представят на парад в Москва“, казва Александър, жител на Волин, пред CBN News. „Това, че ги изгонихме от Буча, е Божие чудо! Това е Божие чудо и нищо друго."
 
Ужасите от случилото се в Буча продължават да преследват нацията. На петнадесет мили западно от Киев съдебни експерти наскоро ексхумираха телата на седем цивилни, открити заровени тук в гората. Разследващите твърдят, че едно от телата е било обезглавено. 
 
„Изстрелите в коленете ни показват, че хората са били измъчвани“, казва Андрий Небитов, представител на областната полиция в Киев. „Ръцете, вързани зад гърба с лента, говорят, че хората са били държани заложници дълго време и са се опитвали да получат всякаква информация от тях.
 
Руските сили се изтеглиха от Буча на 31 март. Четири месеца по-късно украинските власти все още намират тела.
 
"Досега не сме идентифицирали приблизително 213 тела на загинали; това е оперативна цифра. Правим идентификация всеки ден; понякога се появяват нови тела", казва Небитов.
 
Само в района на Киев са открити повече от 1300 тела. "Повечето от тях, около 799, са хора, убити с огнестрелно оръжие", пояснява Небитов.
 
Европейска делегация по правата на човека, посетила Буча в края на миналия месец, нарече сцената "театър на хладнокръвно убийство" на цивилни в масов мащаб.
Сега международни следователи събират доказателства, за да установят дали са извършени военни престъпления.
 
„Ние говорим не само за онези, които са извършили престъплението, прякото престъпление на място“, казва Иймън Гилмор, специален представител на ЕС за правата на човека. „Те, разбира се, носят отговорност, но говорим и за тези, които са в командната верига, ако трябва, чак до самия връх.
 
Пастор Олег Бондаренко знае добре, че трябва да е благодарен на Бога, че е жив. Няколко дни след началото на войната руските войници залавят пастора заедно с няколко други цивилни и ги измъчват в продължение на дни.
 
„Бях толкова нервен, че ще намерят нещо компрометиращо за мен“, разказва Бондаренко. „Командирът на руския батальон не ме харесваше, винаги ми беше ядосан.
Каза, че ще ме накара да гледам как убива останалите и след това ще ме одере жив“, казва Бондаренко.
 
Украинските войници започват контраофанзива и успяват да спасят п-р Бондаренко.
 
„Руснаците дори нямаха време да дойдат и да се сбогуват с нас“, казва той през смях. „Имаше много наши войници и битката беше интензивна."
 
Недалеч от Бондаренко п-р Сергей Анохин и 167 украински християни се скрили в мазето на църква в Буча, когато започнало руското нападение.
 
„Четирима руски войници влязоха в мазето, останалите стояха отвън“, разказва п-р Анохин. „Бяха 15 души. Когато влязоха, отвориха вратата на църквата с ритници и ни псуваха.
 
Останали в църквата няколко дни, войниците непрекъснато сплашвали криещите се в мазето. Видео и снимки, получени от CBN News, показват членове на църквата, които се молят, пеят и рецитират стихове ден и нощ.
 
„Сега знаем, че през това време, докато търсихме убежище в мазето, хората около нас, много от тях са били убити от руснаците, много от тях бяха измъчвани“, казва Анохин.
 
Той вярва, че Бог е пощадил живота им благодарение на техните молитви. 
 
„За нас беше много ясно, че Бог бди над нас, всичко беше в Неговите ръце. Подобно на историята за това как Даниел беше в рова на лъва, ние бяхме под Божията защита.“
 
Дни след като руските войски се изтеглиха от Буча, след като не успяха да превземат столицата, украинската агенция за сигурност се срещна с Анохин относно руски командир, който е бил в църквата.
 
„Един от руските войници, прякорът му беше „Шкипер“ – всеки ден идваше в мазето“, спомня си Анохин. „Мислехме, че е мил войник. Но украинската служба за сигурност по-късно ни каза, че той е бил един от най-жестоките войници. Очевидно е наредил множество убийства и е отговорен за измъчването на хора в мазетата около Буча.“
 
През април президентът на Русия Владимир Путин почете бригадата, обсадила Буча, като нарече действията им "масов героизъм и храброст". 
 
Украйна обвини бригадата в извършване на военни престъпления.
 
„Бих искал хората да се молят за нашия град Бог да даде мир в сърцата на хората. Има много гняв и омраза за това, което руснаците ни причиниха, но се моля Бог да ни докосне и да ни даде мир."
 
Анохин, чийто дом е разрушен на втория ден от войната, казва, че жителите на Буча бавно се завръщат, опитвайки се да се върнат към нормалното. Все пак травмата от войната остава и лечението едва започва.
 
„Бих искал нашият град да бъде запомнен с онези, които бяха лоялни, тези, които защитаваха града и бяха верни на Бога," заключава п-р Анохин.
 
Източник: CBN News
Photo: PBS
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg