Четвъртък, 11.08.2022

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ще обърнете ли и другата буза

Main Pic
Публикувана: 18.07.2022
Автор: Р. Бариър
Прочетена: 293
Коментари: 0
Матей 5:38 е един от най-трудните пасажи в Новия завет. Тълкуването изглежда очевидно. Но проблемът е, че трябва да приложим това учение за нас днес.
 
Когато прочета стиха „Око за око и зъб за зъб“, ми звучи странно. Ето какво учи Моисей в старозаветния закон: "Ако има нараняване, трябва да отнемеш живот за живот, око за око, зъб за зъб, ръка за ръка, крак за крак, изгаряне за изгаряне, рана за рана, натъртване или натъртване.” ( Изход 21:23-25 )
Лесно е да връщаме добро за добро и зло за зло!
 
Имали ли сте някога удоволствието да се разплатите с някого? Най-лесното нещо на света е да отвърнеш на удара! Нямам проблем да отвърна на удара, когато ти пръв започнеш. Дори кучето отвръща на удара!
 
Въпреки това, когато чета какво казва Исус в Матей 5 и се опитвам да го направя така, че да отговаря на живота ми, трябва честно да ви призная, че се боря с това, което моето човешко аз иска да стори, в сравнение с това, което Бог ни призовава да правим.
 
Забележете, че в закона на Мойсей принципът на наказанието, което да съответства на престъплението, имаше две основни цели.
 
Първата цел беше да се ограничи по-нататъшната престъпност. Когато някой е изправен пред сигурно наказание, е по-малко вероятно да извърши престъпление (вж. Второзаконие 19:18-20 ).
 
Втората цел беше да се предотврати прекомерното наказание. Ако някой ти нарани ръката, нямаш право да му избодеш окото. Наказанието трябваше да съответства, но не и да превишава вредата, причинена от престъплението (вижте Битие 4:23-24 ).
 
В Новия завет Исус ни учи как да се отнасяме един към друг като Негови последователи – разкривайки Неговата любов към света. Той казва: „Не отвръщайте на удара. Не прекарвайте живота си в опити да си отмъстите!” Трябва да си силен християнин, за да се въздържиш и да откажеш да отмъстиш.
 
Исус не ни казва да бъдем изтривалки
Вероятно никоя част от Проповедта на планината не е била толкова погрешно тълкувана и прилагана както Матей 5:38-42 . Тълкува се в смисъл, че християните трябва да бъдат изтривалки и да понасят всичко. Този пасаж е използван  за насърчаване на пацифизъм, отказ от военна служба по съвест, беззаконие, анархия и множество други позиции, които Исус никога не е възнамерявал да подкрепя!
 
От друга страна, ако вървите по улицата и видите малтретирано дете или нападната жена, не цитирайте думите на Исус Христос: „Не се съпротивлявайте на злото“. Не продължавайте да стоите там безучастно. По-добре отидете да помогнете.
 
Исус каза: „Ако нямаш нож, продай дрехата си и си купи“ ( Лука 22:36 ).
 
Исус каза на Петър: „Прибери ножа си“ ( Йоан 18 ;11).
 
Как можем да разберем и двете заповеди, които са напълно различни? Моят ръководен принцип е: „Има време за битка и има време за обръщане на другата буза.“ Често е необходима мъдрост, за да се определи правилният курс на действие.
 
Следва продължение...
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg