Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ръст на нетолерантност към християните в САЩ

Main Pic
Публикувана: 20.07.2022
Автор: ЕВ
Прочетена: 1464
Коментари: 0
Мнозинството от американците считат, че религиозната свобода е в упадък (54%), но почти шест от 10 (59%) казват, че религиозната толерантност към християните в САЩ е в упадък. Последните са на мнение, че християните са „все по-често изправени пред прояви на нетолерантност“,  според данни на Lifeway Research.
 
Само 24% не са съгласни с това твърдение, а допълнителни 18% не са сигурни в мнението си.
 
Трябва да се отбележи, че мнозинството от хората във всяка религиозна група - католици (59%), протестанти (69%) и хора с други религиозни вярвания (52%) - са съгласни, че християните са изправени пред засилена непоносимост.
 
Тази гледна точка се поддържа дори от 41% от хората, които  не са свързани  с никаква вяра.
 
В един свят, в който прогресивните и светските идеали се увеличават, не е изненадващо да видим християнството - което някога е имало по-широко културно влияние - да си навлича нарастващи укори.
 
Скот Макконъл, изпълнителен директор на Lifeway Research, казва, че тази непоносимост не е свързана с така нареченото „културно отблъскване“.
„На американския пазар на идеи не всички системи на мислене са добре дошли“, казва  Макконъл . „По-голямата част от всички религии забелязват този отпор срещу християните днес.“
 
Междувременно 36% от анкетираните са съгласни с идеята, че християните „се оплакват твърде много от отношението към тях“, въпреки че 49% не са съгласни с това твърдение.
 
Резултатите от проучването идват в момент, когато християнството  продължава да намалява своето влияние, като Pew Research Center установи, че днес само 63% от американците се определят като християни, което е спад от 78% през 2007 г.
 
В същото време ръстът на „хората без определена религия“ – тези, които са атеисти, агностици или без мнение – продължава да нараства, разширявайки се от 16% през 2007 г. до 29% през 2021 г.
 
"Секуларизиращите промени, очевидни в американското общество досега през 21-ви век, не показват признаци на забавяне“,  отбелязва Pew  в своя анализ.
 
Източник: Christian Post
 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg