Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Посветени на Божието царство

Main Pic
Публикувана: 28.07.2022
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 1672
Коментари: 0

Скъпи читатели,

Днешната среща е с един Божий мъж, който заедно със семейството му е благословение за хиляди хора в България и от други страни, пастор Иван Несторов от „Християнска църква на вяра“ - Пловдив. Този месец той и съпругата му Ганка празнуваха 40 години от тяхната сватба. Пожелаваме им много здраве и сбъднати мечти за тях и потомството им!

Все така да носят аромата на Христовата любов и дръзновние... Един ден да са заедно и на Сватбената Трапеза на Небесния Младоженец Господ Исус Христос!

 

Лъчезара Йосифова: Здравей, пастор Иван! Ти имаш книга „Да улучиш целта“. Би ли споделил повече за нея и как да се прицелваме по-точно?

Иван Несторов: Здравейте на вас и на вашите читатели!

Да, написах една малка книжка, мога даже да я нарека брошура, по случай двадесет годишнината на служението ни. Тя  е на издателство „Хармония“.  Целта на книжката е да достигне до сърцата на хора, които вярват в Бога, но все още се лутат и не са намерили своето призвание. Аз вярвам, че Бог ни е създал с цел и ние трябва да открием  това, за което сме създадени. Ако пропуснем целта и призива на Господа, рискуваме да изживеем живота си напразно. Докато човек е млад и животът е пред него, възможностите са много. Точно тогава е особено важно и ценно човек да избере правилния път. Затова в тази малка книжка споделям част от живота си и вярвам тя да вдъхнови и да помогне на някого да намери  призванието си. Бог има за всеки един от нас план и когато се молим, вярваме и работим с постоянство, ще го видим изпълнен в реалност! Апостол Павел казва във Филипяни 3:13-14:

„Братя, аз не считам, че съм уловил, но едно правя, - като забравям задното и се простирам към предното, пускам се към прицелната точка за наградата на горното от Бога призвание в Христа Исуса“.

Лъчезара Йосифова: Пастор и основател си на „Християнска църква на вяра“ - Пловдив /1990/, църква с трайни плодове за Божието Царство. Много хора свързват вашата църква с Християнска телевизия „Хармония“- толкова необходима медия в днешното време. Как започна всичко и какви са плановете ви за бъдеще?

Иван Несторов: Основахме църквата през лятото на 1990 г. след една голяма евангелизация в Пловдив с шведския пастор Улф Екман. В същата тази година проведохме и още няколко големи евангелизации, на които присъстваха хиляди хора. След като много от тях се спасиха,  аз видях нуждата да ги събирам и да ги обучавам във вярата. Така се роди църква „Емануил“. В първите няколко години имаше невероятен растеж! За около година църквата порасна до 150-200 души. А в края на 1992 г. бяхме достигнали до 600-700 човека. След това обаче започна масирано гонение и за жалост част от хората се изгубиха.

Още от самото основаване на църквата ние организирахме  издателски  отдел. Най-напред издавахме  вестник „Сияние“, който по-късно се превърна в списание. След това се насочихме към видео продукция - спомням си първата ни камера, каква радост беше да я имаме. Стремили сме се да записваме всички по-важни събития от живота на църквата ни. Но докато стигнем до построяването на студио и стартиране на излъчване, отне много години.

Искам да отбележа, че ТV Хармония (www.HTV.bg)  е интернет телевизия и нейната цел е да разпространява благовестието  в интернет пространството. Нашата визия е да да достигнем  всички слоеве на обществото – от децата до най-възрастните. Хармония TV е християнска телевизия, която е част от видението на Евангелска Църква на вяра – Емануил, Пловдив.  Хармония TV е отворена към обществото и желае да достигне до всеки дом в България, независимо от пол, етнос и религиозна принадлежност.HTV стартира като Интернет телевизия и имаме планове в бъдеще да се излъчва от сателит.

Лъчезара Йосифова: Твоят баща е бил от онези силни християни, които са устояли в комунистическите гонения. Днес заедно с брат ти пастир Вениамин Несторов продължавате бащините ви заръки. Би ли разказал повече за твоя баща и вашия род?

Иван Несторов: Слава на Бога за моето семейство! Аз и моят брат имаме невероятната  привилегия да бъдем родени в християнски дом. От страна на майка ми сме четвърто поколение вярващи, а от страна на баща ми - трето поколение. Това обаче съвсен не означава, че като си роден в християнски дом и си наследствен християнин, си спасен. Аз имах своята среща с Господа, когато бях на 17 години и това ме промени!

Моят баща беше много ревностен. Той служи на Господа до последния си дъх и Господ го прибра при Себе Си, без да боледува или страда. Вярно е, че имаше проблеми със сърцето, но беше активен и не е бил на легло. Просто една сутрин през януари 2006 г., както си седеше на стола, след закуска, Господ го прибра. През целия си живот той служеше на Бога!  В Пловдивската Петдесятна църква беше служител за доста години, най-напред като дякон, после като помощник пастир. Пътуваше до различни населени места в България и проповядваше Евангелието. Това никак не беше лесна работа в онова комунистическо време. Много пъти е бил викан и притесняван от властимащите, но нито веднъж не се отказа и не се отчая. Служението му беше съпътствано с проявления на Святия Дух. След като се молеше за хора, много от тях се изцеляваха и освобождаваха. Той беше голям пример и голяма опора за мен!  Даваше ми много добри съвети, особено когато започнах и аз да служа като пастир.

Лъчезара Йосифова: Имаш син Нено и дъщеря Дани и внуци от техните щастливи бракове. Какво най-често ги съветвате със съпругата ти Ганка? А вие какво ново научавате от тях?

Иван Несторов: Да, Бог ме благослови с любяща съпруга, Ганка. Тя е много всеотдайна и посветена жена. С нея имаме  две деца, син и дъщеря. И двете ни деца са вече семейни,  имаме и двама внуци и очакваме третия през септември. Винаги сме се молили децата ни да живеят с Господа. На това сме ги учели и сме се старали да бъдем добър пример! Сега се радваме, че те са с Господа и че работят за Царството. Дъщеря ми заедно с нейния съпруг завършиха библейско училище в Швеция и сега работят като служители в една църква в Северна Ирландия. Моят син изгради и основа студиото в TV Хармония. Той е с инженерна специалност и много помага в техническо отношение в църквата. Радвам се, че търсят Господа във всяко свое начинание. Господ ги води и пази и аз съм благодарен  за това!

Лъчезара Йосифова: Стана дума за TV „Хармония“. Основали сте и издателство „Хармония“.  С голямо вълнение споделям за една от вашите книги  „Костадин Томов – мощно употребен от Бог за България“. Легендарният дядо Костадин преди близо един век е основал множество църкви в България и е бил воден по невероятен начин от Божия Дух. Когато излезе първата част на книгата, имах подбуда да помоля дъщеря му Верка да напише спомени за баща й. После ги включихте към първата книга и така се получи букет от свидетелства за Божия слава! Благодаря ви, че преди близо 20 години гостувахте в дома ми в София и записахте свидетелствата на Верка и съпруга й Асен Ангелинов. Кога зрителите могат да видят тези записи по вашата телевизия и предвиждате ли книгата да бъде издадена отново?

Иван Несторов: Да, най-напред стартирахме издателството. Както вече споменах, ние започнахме да превеждаме книги и да ги издаваме още от самото начало на църквата ни. Книжката за живота на брат Костадин Томов я бях чел в младежките ми години и ми беше направила голямо впечатление. Реших да я преиздам, като редактирам малко текста и добавя свидетелствата на неговата дъщеря Верка и зет му Асен Ангелинов. Така се получи тази много насърчителна книга „Костадин Томов – мощно употребен от Бог за България“. Винаги съм искал да се знае, че Господ е издигал хора и в България, които са били употребявани мощно от Него! Тъй като евангелизмът в България е сравнително млад, от около 100-150 години, като че ли ние сме склонни да се учим и да приемаме от чуждите проповедници и мисионери. В това, разбира се, няма нищо лошо. Но е насърчително да знаем, че Бог е използвал много българи за делото на благовестието в България и силен пример е брат Костадин Томов. Това е и мотив да преиздам книгата. Тъй като тиражът е вече почти на изчерпване и ако има интерес, ще направя всичко възможно да я преиздадем отново .

Лъчезара Йосифова:  Какви други книги сте издали?

Иван Несторов: Тъй като ние не сме издателство, а имаме само такъв отдел в църквата, издали сме само няколко заглавия. Книги на Ед Кол, Норвал Хейс, книгата, която написа баща ми преди да си отиде от този свят „Един от тристата на Гедеон“, книгата за Костадин Томов, моята книжка „Да улучиш целта“ и няколко книжки за деца. 

Лъчезара Йосифова: Би ли споделил още свидетелства от твоя християнски живот?

Иван Несторов: За повече от 30 години служение мога да ви разкажа много неща. Но най-важното за мен е Великото поръчение на нашия Господ Исус Христос - Идете в този свят и правете ученици /перифразирам/. Няма по-вълнуващо да занесем Евангелието до изгубените души в този свят. Ето защо  мотивирам хората от църквата ни да ходим на мисии. Повече от 20 години ние провеждаме мисии в Източните Родопи. Община Баните, община Ардино са местата, които посещаваме редовно и споделяме благовестието. Бих казал, че всички села в тези общини сме ги обхванали и сме ги евангелизирали. Хората, живеещи там, ни познават и ни приветстват всеки път, когато ги посещаваме. Бог работи в животите им и много от тях са повярвали в Господ Исус Христос, като се има предвид, че там живеят българомохамедани.

Много хора се обръщат към Господа в тези трудни времена, в които живеем. Даже хората сами вече търсят Бога и идват в църквата. Мога да ви разкажа един случай от преди няколко седмици. Млад мъж дойде в църквата през деня и водеше с него едно момиче. Помоли ме да се моля за момичето, тъй като било в дълбока депресия. Аз го попитах кой го изпраща.  Той ми каза, че е от Смолян и знае, че ние се молим за хора с проблеми и за това е дошъл. Поговорих малко с тях и след това се помолих за момичето. След това те си тръгнаха. След около седмица  същият младеж отново дойде, този път с неговите родители и поиска да се моля за тях. Попитах го какво стана с момичето. Отговори ми, че след молитвата тя се е оправила, даже започнала работа и затова той води родителите си да благословя и тях. Аз им благовествах, водих ги в молитва за спасение и се застъпих за нуждите им.

Това, което виждам в тези последни дни, е, че Бог спасява хора, които Го търсят. Ние трябва само да сме верни и готови да Му служим.

Лъчезара Йосифова: Във вашата църква е Димитър Спилков – той е насърчаващ брат, по професия адвокат. Преди години имах прекрасен разговор с него и съпругата му на конференция на Института за принципи на правото. Зарадвах се, че той и други вярващи стартираха „Общо молитвено Движение Братолюбие“. То дава много добри плодове с редовните молитви за България, които организира в различните райони на страната. Би ли споделил повече за общуването ви с него, както и за предстоящата обща молитва през октомври в Пловдив?

Иван Несторов: Брат Димитър Спилков е част от църквата ни. Той повярва като младеж. Познавам го много добре, защото през годините съм разговарял с него много пъти и по различни въпроси. Още като ученик в гимназията, после като студент по право в Софийския университет, сме се срещали често и сме разговаряли. Доброто при него е, че той е много открит и честен и не се притеснява да пита и да споделя. Мисля, че това негово качество на честност и откритост го запази и изгради като посветен вярващ, който работи за делото в България. Също така е и човек на молитвата. Когато в него се роди идеята за молитвеното движение, той дойде при мен и сподели виждането си.  Аз естествено се зарадвах, но го посъветвах да търси Господа за това как да изгради правилната стратегия. Слава на Бога, че сега това движение се разраства и достига до всички кътчета на България! Част от стратегията е да има регионални молитви, като  България е разделена на шест региона и всеки регион в различно време на годината има своята  молитва, която се излъчва онлайн от Хармония ТВ в сайта на молитвеното движение и във фейсбук. Така всички останали вярващи и църкви могат да гледат и да се включат в молитвата. Освен това, всяка година  се организира  Национална молитва за България! Тази година Националната молитва ще се проведе на 1 октомври, от 13.00 часа в Пловдив, зала Колодрума. Вярвам да се съберем вярващи от всички евангелски деноминации и да се молим за България!   

Лъчезара Йосифова: С кой стих от Словото ще насърчиш читателите в днешното трудно време?

Иван Несторов: „Времето се изпълни и Божието царство наближи; покайте се и вярвайте в благовестието.“ /Марк 1:15/.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg