Петък, 29.09.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня"Тогава Исус пак им говори, казвайки: Аз съм светлината на света; който Ме следва няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота." Йоан 8:12

OnLine
RSS Facebook Twitter

Предизвикателства за благовестието

Main Pic
Публикувана: 12.08.2022
Автор: Петя Зарева
Прочетена: 350
Коментари: 0
Какви са препятствията и предизвикателствата, които срещаме, когато споделяме Благата вест?
 
Споделянето на Благата вест е основна грижа на всички вярващи и е нормално тя да бъде атакувана от неприятеля на човешките души. Той се старае да поставя всякакви препятствия, за да спре делото на евангелието и хората, които са посветени да го вършат. 
 
Апатията и безразличието все по-често са част от живота на съвременната църква. Вярващите не обичат да излизат от своята комфортна зона и смятат, че благовестването е ангажимент единствено на пастирите и платените църковни служители. Причините са много, но основните се свеждат до липса на духовен ръст и библейски познания, а така също и отстъпление от вярата.  
 
Страх играе съществена роля като пречка за благовестването. Вярващите се боят да не бъдат отхвърлени, подигравани или пък се страхуват от враждебно отношение и прояви на омраза. Подобни препятствия може да бъдат преодолени, ако вярващите осъзнаят, че Светият Дух е в контрол на целия им живот (Деяния 4:31). Христос е обещал, че когато се наложи да говорим за Него, ще имаме и вдъхновението да кажем правилните думи.
 
Съмненията в уникалната способност на Христос да спасява също може да се окажат пречка за благовестването. Някои вярващи са универсалисти и смятат, че в крайна сметка всички хора ще се спасят, така че усилията за споделяне на благовестието не са от съществени значение. Други пък са релативисти и вярват, че има и други начини за спасение, не само Христос.
 
Напоследък се множат и материалистите, за които не е нужно духовно спасение, защото всичко се свежда до материалната сфера. Всички гореизброени фактори омаловажават значението и силата на благовестието.
 
Евангелските християни са хора на Книгата и те искрено вярват, че вярата трябва да се споделя, а тя идва от слушане на Словото. Кой друг, ако не вече повярвалите и вкусилите от силата и истината на Христос, ще са загрижени да споделят преживяванията си с околните.
 
Препятствия и предизвикателства винаги ще има. Молитвата и духовният растеж в Христос ще ни помогнат в преодоляване на трудностите за споделяне на благовестието, което е отговорност на всяко Божие дете, без изключение.
 
Великото дело на благовестването…трябва да е дело на цялата църква и респективно на всеки член в нея, който наистина принадлежи на Христос.
 
Кое ви спира да благовествате на всеки срещнат?
 
Можете ли да разкажете свидетелството си за 3 минути?
 
Ще го разкажете ли на човека, който седи до вас в автобуса, а ви предстои да пътувате заедно поне 20 минути и ги знаете? 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg