Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Археолози твърдят, че са открили дома на апостол Петър

Main Pic
Публикувана: 18.08.2022
Автор: М. Фауст
Прочетена: 1071
Коментари: 0
Екип от израелски и американски археолози е открил надпис на 1500 години върху вековна базилика близо до Галилейското езеро, който категорично предполага, че сградата е била построена над дома на апостол Петър.
 
Гръцкият надпис споменава дарителя „Константин, слуга на Христос“ – Константин е римски император от четвърти век, който приема християнството – и след това включва молба за ходатайство от „началника и командира на небесните апостоли“. Последната фраза се отнася за Петър, казват археолозите.
 
„Титлата „началник и военачалник на апостолите“ се използва рутинно от византийските християнски писатели за обозначаване на апостол Петър“.
 
Експедицията е водена от Kinneret College в Израел и Nyack College в Ню Йорк. Миналата година същият екип обяви, че вероятно е открил прочутата „Църква на апостолите“, базилика от византийски период на същото място, за която се смяташе, че е построена върху домовете на Петър и неговия брат Андрю.
 
„Това откритие е най-силният ни индикатор, че Пeтър е имал специална връзка с базиликата и тя вероятно е била посветена на него“, казва Стивън Нотли, академичен директор на разкопките.
 
„Тъй като византийската християнска традиция рутинно идентифицира дома на Петър във Витсаида, а не в Капернаум, както често се смята днес, изглежда вероятно базиликата да напомня за къщата му.“
 
Надписът – част от мозаечен под в църквата – е преведен от Лия Ди Сегни (Еврейски университет) и Яков Ашкенази (Колеж Кинерет). Мозайката е украсена с флорални мотиви.
 
Базиликата се намира в Ел Арадж/Бейт хаБек, Израел, на Галилейското езеро.
Екипът смята, че мястото вероятно е библейското село Витсаида.
 
„Една от целите на тези разкопки беше да проверим дали имаме на мястото пласт от първи век, което ще ни позволи да предложим по-добър кандидат за идентифицирането на библейската Витсаида“, казва археологът Мордехай Авиам, археологически директор на разкопките. „Не само открихме значителни останки от този период, но открихме и тази важна църква и манастира около нея.“
 
Книга от осми век  за пътуванията на епископ Вилибалд от Айхщет в Бавария споменава мястото: „И оттам отидоха във Витсаида, резиденцията на Петър и Андрей, където сега има църква на мястото на тяхната къща. Те останаха там тази нощ и на следващата сутрин отидоха в Хоразин, където нашият Господ изцели демоните и изпрати дявола в стадо свине."
 
Разкопките се спонсорират от Музея на Библията, Центъра за изследване на древния юдаизъм и християнския произход, Фондацията на теологичната библиотека Лание и ХаДавар Йешива.
 
Източник: Christian Headlines
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg