Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как да се молим, ако внуците ни са своенравни и непокорни

Main Pic
Публикувана: 21.08.2022
Автор: Мей Патерсън
Прочетена: 899
Коментари: 0
Вие сте баба и/или дядо на своенравно внуче. Ако е така, усещането трябва да е доста болезнено. Вашите думи може да бъдат игнорирани. Може да се почувствате неефективни. Вашите усилия да оказвате благочестиво влияние може да изглеждат безплодни. И вашите молитви може да не бъдат отговорени дълго, дълго време и това да доведе до обезсърчение. 
 
Сърцето ми искрено ви съчувства. Искам да ви напомня истини, които е лесно да пренебрегнете, когато сте наранени: става дума за дългосрочната стойност на молитвата и мистериозното действие на Господ за спасение. 
 
Надявам се, следната история да ви насърчи - като родител и като баба и дядо - никога да не се отказвате от душа, вярвайки, че Господ ще спаси, в точния момент вашата внучка или внук:
 
Майката на моя приятел Стив се молеше за душата му – и за душите на нейните внуци – много дълго време. Тъй като Стив се луташе все по-далеч и по-далеч от Бога, трябва да е било много трудно за нея. Но тя никога не е спирала да се моли за Стив и семейството му. 
 
Стив небрежно хвърли новата Библия, която майка му му подари, без дори да си направи труда да я отвори. Като непокорно 14-годишно дете, той изобщо не се интересуваше от Бога. Какво да правим, ако сме в подобна ситуация?
 
Молете се за духовните нужди на вашите внуци. 
Майката на Стив се молеше той да ходи с Бога и да бъде благочестив мъж, когато порасне. Трябваше обаче да почака дълго време. Тя се моли и за душите на внучките си. Отне 38 години, но в крайна сметка Бог уважи нейните молитви. Вярвам, че Бог също ще почете вашите.
 
Понякога сме склонни да ограничаваме молитвите си до обикновени неща, като получаване на добри оценки или намиране на подходящия колеж. И докато това са големи въпроси, за които да се молим, трябва да се молим и за по-дълбоките нужди на нашите внуци – нуждите на техните души. 
 
Молете се за вашите внуци, без да се отчайвате. 
Когато попитам порасналите си деца как мога да се моля за тях, понякога това води до смислен разговор, а понякога не. Но се надявам, че им показва, че наистина се интересувам от това, което правят. Това също показва, че вярвам, че Господ отговаря на молитви. И ги насочва към Бога по непроповеднически начин.
 
Попитайте внуците си за техните молитвени нужди. Това показва, че ви е грижа за живота им и че вярвате, че молитвата е важна. Те може да ви гледат така, сякаш сте луди, или може просто да приемат предложението ви да се молите с радост. Молбите им може дори да ви изненадат. И се надяваме, че те ще осъзнаят колко много ги обичате.
 
Доверете се на Спасителя, докато се молите. 
Майката на Стив се довери на Господ да спаси душите на нейното семейство много години, преди те да бъдат спасени. Разбира се, предпочитам Господ да спаси всички точно сега. Но точно както Бог имаше добър план за Стив, Той също има добър план за моето и твоето семейство. 
 
Доверете се на Господ да направи това, което не можете да направите вие. Колкото и добри да са вашите намерения, не можете да спасите никого - дори скъпоценния си внук. Но вие наистина можете да се доверите на Спасителя да го спаси. Ето защо: Исус не просто се опитва  да спаси, Той спасява ( Римляни 8:1 ). Той не спасява частично, Той спасява напълно ( Евреи 7:25 ). Той не спасява  краткосрочно, Той спасява завинаги ( Йоан 5:24 ). Доверете Му се за спасението на вашите внуци. Не изпитвайте вина. Поверете душите им на Спасителя, докато се молите.
 
 
Молете се в очакване 
Много пъти Божиите отговори идват опаковани в десетилетия, а не в години. Докато майката на Стив чакаше Бог да работи, тя беше активна. Тя преподаваше в неделното училище и изучаваше Библията си всеки ден. Ходеше на църква с внучките и снахата. И въпреки че Стив я дразнеше и се подиграваше на вярата ѝ, тя никога не се колебаеше. Нейното широкообхватно влияние върху семейството ѝ беше (и е) забележително. 
 
Докато чакате Бог да работи в живота на вашите близки, бъдете активни във вярата си. Прекарвайте време с Бога. Покланяйте се с вяра. Служете на другите. Отстоявайте доброто. Може да не смятате, че имате голямо влияние върху внуците си, но влиянието ви означава повече, отколкото си мислите. Моделирайте как изглежда един верен живот. Вашите внуци ще помнят вашия благочестив пример до края на живота си. 
 
Молете се Бог да ви помогне да бъдете „духовна подкрепа“ за вашите внуци. 
Тъй като лукавият всеки ден воюва срещу душите на вашите деца и внуци, те се нуждаят от много насърчение. Насърчавайте внуците си във всичко, което правят, което е добро, независимо дали е голямо или малко. Насърчавайте ги за всички стъпки, които трябва да предприемат към Бога.
 
Да бъдеш „духовна подкрепа“ е важна роля, която всеки вярващ баба и дядо може да играе. Но докато се радвате, внимавайте да дадете на внуците си достатъчно място. Оставете ги да растат със собственото си темпо (не с вашето), защото това, че сте духовно настойчиви, може да ги отблъсне далеч от Бога – и от вас.
 
Божиите пътища може да са озадачаващи и дори трудни за приемане понякога, но няма съмнение, че Той иска да се молите за внуците си и да не се отказвате. Молитвата е едно от най-ценните неща, които можете да направите за друг човек. Дори и да не виждате никакви резултати, никога не подценявайте стойността на вашите молитви. 
 
Молитви за душите на вашите внуци:
  • Господи, моля Те, напомняй ежедневно на внуците ми, че любовта Ти към тях е вечна. "Слава на Бога. Той е добър. Неговата любов никога не отпада.” ( Псалм 133:1)
  • Култивирай у тях благодарно сърце. „Ти си моят Бог и ще ти благодаря! Ти си моят Бог и ще Те славя!“ ( Псалм 118:28)
  • Помогни им да говорят истината на другите и на себе си.  „Отхвърлете всяка форма на нечестност и лъжа, за да бъдете познати като човек, който винаги говори истината...“ ( Ефесяни 4:25)
  • Изпълвай ги с радост и мир. „Моля се Бог, източникът на надежда, да ви изпълни изцяло с радост и мир, защото вярвате в Него...“ ( Римляни 15:13 NLT)
  • Направи ги благословение за всеки, когото срещнат. „Отвръщай на злото с благословение, защото за това си призван, за да наследиш благословение.“ ( 1 Петрово 3:9)
  • Помогни им да слушат Твоето Слово и да правят това, което то казва.  “... Блажени тези, които слушат Божието слово и го изпълняват!” ( Лука 11:28 )
  • Нека никога не си тръгват от Теб, Боже! Приближи сърцата им още повече. „Приближете се до Бога и Той ще се приближи до вас.“ ( Яков 4:8 NET)
 
 
 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg