Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Лидерът на Евангелския алианс на Швейцария влиза в политиката

Main Pic
Публикувана: 24.08.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 362
Коментари: 0
Швейцарският депутат Мариан Щрайф ще напусне Националния съвет през ноември. Марк Йост, генерален секретар на Швейцарския евангелски алианс (SEA), ще я замести. Това ще доведе до промени за Алианса.
 
Настоящият шеф на Швейцарския евангелски алианс (SEA) Марк Йост започва кариера в политиката. 48-годишният богослов е наследник на депутата от Берн Мариан Щрайф. Тя работи за Протестантската народна партия (ЕНП) от 2010 г. във Федералния парламент. Щрайф напуска Националния съвет на 30 ноември, за да „даде шанс на някой друг да помогне за оформянето на съвместното съществуване в нашата страна“.
 
За SEA новата задача на Йост има лични последствия. Той ще подаде оставка от поста си на генерален съсекретар. На негово място идва 33-годишният богослов Вивиан Крукер-Бо. В бъдеще тя ще ръководи SЕА с настоящия генерален секретар Анди Бахман-Рот и по този начин ще стане първата жена генерален секретар в историята на SEA. В прессъобщение на SEA тя е цитирана да казва: „Мисията на SEA отдавна е една от моите искрени тревоги. От моя опит знам колко силно е, когато църквите стоят заедно въпреки различните стилове на благовестие, които използват.“
 
Самият Йост обаче ще остане в алианса. За него се създава длъжността Комисар по обществените въпроси. Това включва представяне на SEA в кампанията „Спрете бедността“ на швейцарската християнска организация Interaction, Christian Public Affairs, Борда на попечителите на Етичния кодекс и Борда на директорите на Idea Switzerland, на който самият той е член.
 
В момента ЕНП е представена с три места в Националния съвет. С 200 членове Националният съвет формира „голямата камара“ на швейцарския парламент. Заедно със Съвета на щатите (46 членове) Националният съвет образува Федералното събрание със седалище във Федералната камара на Берн.
 
Източник: СНЕ
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg