Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Музеят на Библията връща древен ръкопис

Main Pic
Публикувана: 28.08.2022
Автор: ЕВ
Прочетена: 526
Коментари: 0
Музеят на Библията във Вашингтон (MOTB) върна на Гръцката православна църква ръкописно евангелие, което е на повече от 1000 години и е било взето от българските войски от манастир през 1917 г.
 
Кураторът на MOTB Браян Хайланд определи ръкописа като едно от най-старите ръчно написани евангелия в света, като част от стотици безценни предмети, плячкосани от манастира Косиница в Гърция по време на Първата световна война, се казва в изявление на музея, добавяйки, че са го закупили на търг на Christie's през 2011 г.
 
Официална церемония по връщането ще се проведе в манастира в Северна Гърция в понеделник, каза MOTB.
 
Ръкописът е бил използван в продължение на стотици години в религиозни служби, заедно с повече от 400 тома, преди да бъде взет от българските сили, каза ARTnews .
 
През 2020 г. музеят информира Вселенския патриарх Вартоломей I, световният лидер на Източноправославната църква, за планираното връщане на ръкописа, който влезе в колекцията на музея през 2014 г. Тогава патриархът разреши на музея да показва ръкописа от октомври 2021 г. нататък .
 
Патриархът също даде назаем още три ръкописа „като част от сътрудничеството в постоянна експозиция в музея като жест на благодарност за връщането на ръкописа на Евангелието“, казаха от музея.
 
MOBT, който проучва всички свои колекции през последните години, заяви, че „се надява, че други колекции в САЩ, които също притежават ръкописи от манастира, също доброволно ще ги върнат в законния им дом“.
 
Той добави: „Въведените в момента процедури са много, много строги. Ако не сме попълнили всеки детайл, това просто не се взема предвид. Процесът е много различен от този преди 10 години.“
 
Миналия февруари MOBT прехвърли контрола върху 5000 спорни ръкописа и парчета папирус на правителството на САЩ, което след това репатрира артефактите в Египет, откъдето се смяташе, че елементите са били незаконно транспортирани по време на Арабската пролет.
 
Артефактите включват фрагменти от ръкописи, погребални маски, части от ковчези и глави на статуи.
 
През април 2020 г. академик от Оксфордския университет в Обединеното кралство  беше арестуван като част от разследване на кражба и неразрешена продажба на древни библейски фрагменти на Hobby Lobby Stores.
 
Източник: Christian Post

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg