Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Сиромашко време

Main Pic
Публикувана: 28.08.2022
Автор: Калина Касева
Прочетена: 549
Коментари: 0
"Ние увяхнахме като лист и нашите злодеяния и беззакония ни отнасят като вятър."   Исая 64:5
 
Отпаднали от дървото, листата изсъхват и вятърът ги отвява, без те да могат да му се противопоставят. 
Духовните ценности, прогонени от дървото, изсъхнали и лишени от живот, се ветреят по улиците и причиняват единствено тъга. Чистачите бързат да ги пометат, преди да са затрупали всичко. Настава време на унила есенна сивота.
 
Сиромашко време е нашето. При цялото богатство на света, при изобилие по рафтовете на магазините, препълнените с коли улици и множеството възможности за пътуване, душите на хората са бедни и мрачни, няма радост, няма мир, няма надежда. Материализмът е опостушил всичко, обрулил е с дългия си прът и последното листенце. Егоизмът допълнително изсушава човешката душа. Отношенията между хората са съсипани, сведени са до сметки, до вземане-даване, семействата са подложени на огромен натиск от икономическа и финансова криза, от настъпващи джендър идеологии, от теории за сексуални свободи и пр.
 
За съжаление, голяма част от църквата също се раздира от материализма, от обещания за охолен и спокоен живот, без проблеми и болести. Днес слушах проповедник, който за 40 мин проповед спомена думите "даване" и "дарение" единайсет пъти. А темата на проповедта беше далеч от смисъла на тези думи.
 
Много хора са духовни скитници, вятърът ги отвява от едната в другата крайност и празното шумолене на сухите листа навява усещане за безцелно и безсмислено съществуване ден за ден.
 
Но независимо от есента в душите, пролетта идва, и се появяват нови листа. Не всичко е загубено. Бог ни дава нов шанс да се събудим, да се разлистим, за да дойде цвят, и после плод. Той ни обещава, че ще бъдем като дърво, насадено при потоци води, чийто листа никога не повяхват, ще даде плода на времето си, и във всичко, което върши, ще благоуспява,  / Пс.1:3/, но само ако се наслаждава в Божия закон и се поучава в него ден и нощ.
 
Бог ни призовава към благословен живот; на когото му харесва да е като сухите листа, негова воля.
 
Аз вярвам, че на нас ни харесва да сме горе на дървото, зелени, сочни, красиви и полезни. А където има листа, там ще се появят плодове.
 
Боже, въздигай ни, когато усещаме, че изсъхваме и отпадаме! Ние искаме да живеем за Твоя слава и за полза на Твоето спасително дело. Благодат и любов ни дай, за да извършим мисията си на тази земя!
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg