Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Събуди се, Европа!: Конференция на Петдесятната европейска общност

Main Pic
Публикувана: 02.09.2022
Автор: п-р Румен Борджиев
Прочетена: 920
Коментари: 0
Петдесятната европейска общност (PEF) е организация, в която членуват различни евангелски деноминации от страните на Европа, изповядващи петдесятната доктрина.
 
От 31 август до  02 септември в сградата на петдесятната църква "Филаделфия" в Стокхолм, Швеция се проведе конференция на PEF. Събитието премина под надслов "Европа, събуди се!" Мото на форума беше знаков стих от Библията и по-специално думите на Христос, записани в Йоан 9:4: "Ние трябва да вършим делата на Този, Който Ме е пратил, докато е ден; идва нощ, когато никой не може да работи." 
 
В работата на конференцията участваха над 250 представители от около 40 деноминации от почти всички страни на Европа.
 
По време на работните сесии бяха представени отчети за дейността на PEF, PEM (мисионерския отдел), PYF (младежкия отдел) и ЕPTA (богословския отдел). Отчет за дейността на Петдесятната общност в Европа представи досегашният председател Пеле Хьорнмарк.
 
В доклада беше напомнено, че през последните години на църквите и вярващите в Европа се наложи да служат, преодолявайки трудни и тежки предизвикателства, като бежанската вълна, пандемията от Covid-19 и войната в Украйна.
 
Беше отделено специално внимание на работата сред емигрантите и бежанците в Европа, както и на етническите общества от вярващи, създавани сред тях.
 
Имаше и специална молитва за духовното състояние на Европа.
 
Конференцията оказа внимание на делегатите от Украйна, които споделиха за служението в страната в ситуация на война.
 
Обнадеждаващо беше да се видят млади петдесятни служители, които посветили себе си на Бога, са готови да поемат водителството на следващото поколение нa Европа по пътя към небето.
 
Вечерите, след работните сесии, бяха посветени на  открити богослужения, на които присъстваха вярващи от Стокхолм.
 
Конференцията на PEF завърши с участието в обща Господна трапеза, което беше свидетелство за духовното единство на Христовото тяло в Европа.
 
Bеше проведен избор на нов борд, който ще ръководи PEF през следващите три години. Той е в следния състав: председател - Марек Камински от Полша, зам.-председател - Фридем Холтуис от Германия, а за секретар беше избран Виктор Павловски от Молдова.
 
България беше представена от п-р Стефан Димитров - главен старейшина на ББЦ и п-р Румен Борджиев - председател на СЕПЦ. Ето и споделеното от тях за преживяното по време на конференцията:
 
П-р Стефан Димитров: "Конференцията ни предостави чудесно време на общение между братя и нови запознанства с пастори и служители. Вярвам, че има добра перспектива за бъдещето на PEF и петдесятните църкви. Всички са насърчени и очакват ново съживление в Европа."
 
П-р Румен Борджиев: "За мен конференцията на PEF беше възможност да се докосна до петдесятна Европа и да осъзная, че огънят на Светия Дух вече 2000 г. продължава да гори и да приготвя все повече безсмъртни души за Божието царство."
 
Нека Духът на Бога да продължи да се движи над Европа и да я разбужда духовно.
 
За повече информация за дейността на PEF, посетете сайта https://www.pef.eu
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg