Събота, 27.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Баща и син християни са убити в Египет

Main Pic
Публикувана: 05.09.2022
Автор: К. Валенсия
Прочетена: 890
Коментари: 0
Терористи от Ислямска държава (ИД) са убили баща и син, които са християни, живеещи в село в Египет.
 
На 30 август членове на ИД влизат в Джилбана, близо до град Ал-Кантара Изток, като изглежда стрелят на случаен принцип и убиват Салама Уахиб Муса и неговия син Хани Уахиб Муса, докато работят в семейната си ферма. 
 
Телата им са открити от полицията, след като семейството им губи връзка с тях. 
 
Хани Уахиб Муса оставя съпруга и две малки дъщери.
 
Според Christian Solidarity Worldwide (CSW) ИД е увеличила операциите си в района през последните седмици, тъй като египетската армия се опитва да ограничи влиянието им. 
 
Известно е, че голям брой бойци на ИД са се преместили от Синайския полуостров, разположен между Червено море и Средиземно море, в градове от западната страна на Суецкия канал, за да избягат от военната офанзива. 
 
В средата на август група оперативни служители на ИД навлязоха в Джилбана и оттогава водят битки с полицията и военните в региона.
 
Според коптския журналист Надер Шукри наскоро египетската армия е убила голям брой терористи с помощта на племена от региона. Сред тях това са били видни командири на групата.
 
Известно е, че милициите на ИД действат в района на Синай от 2011 г., като терористичните атаки са концентрирани в района. 
 
Президентът на основателя на CSW Мервин Томас каза: „Изказваме нашите най-дълбоки съболезнования на семейството и близките на Салама и Хани Уахиб Муса, както и на по-широката коптска общност в Северен Синай и в цял Египет. 
 
„Ние приветстваме усилията на египетската армия и силите за сигурност за борба със заплахата, представлявана от ИД и други терористични фракции, и насърчаваме египетските власти да защитят живота на уязвимите граждани, като продължат преследването на тези групи и същевременно се грижат да гарантират, че всички мерки за борба с тероризма имат минимално възможно въздействие върху гражданските свободи."
 
Египет е на 20 място в списъка на Open Doors на страните, където християните са най-жестоко преследвани.
 
Източник: Premier Christian News

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg