Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Изключителна археологическа находка, спомената в Библията

Main Pic
Публикувана: 06.09.2022
Автор: М. Фауст
Прочетена: 455
Коментари: 0
Археолози от Израел са открили редки плочи от слонова кост, датиращи от времето на цар Соломон, които вероятно са били използвани за украса на мебели и очевидно се касае за това, което се споменава в библейските книги на 3 Царе и Амос.
 
Археолозите са открили слонова кост сред руините на дворцова сграда, която вероятно е била опожарена, когато вавилонците разрушили Ерусалим през 586 г. пр. Хр. Това се казва в съобщение за пресата на Израелската служба за антики (IAA). Предметите от слонова кост са били натрошени на малки парчета, но са били възстановени в щателен процес, който изисква „съединяване и сливане“ на стотици от фрагментите“, казват от IAA.
 
Те датират от периода на Първия храм, време, което се простира от построяването на храма при Соломон до неговото унищожаване.
Археолозите смятат, че те са били използвани през седми и осми век пр.Хр., епоха, която включва управлението на Соломон. Тогава Ерусалим е „на върха на своята мощ“, поясняват от IAA.
 
Плочите са били инкрустирани в дървени мебели.
 
Това е първият път, когато декоративна слонова кост е открита в Ерусалим, според Израелската служба за антики (IAA), която нарече това „изключително откритие“.
 
Слонова кост се споменава в 3 Царе 10:18, където се казва за Соломон: „Тогава царят направи голям трон, покрит със слонова кост и обкован с чисто злато.“ Пророк Амос също говори за слонова кост: „Вие лежите на легла, украсени със слонова кост, и се излежавате на леглата си“ (Амос 6:4).
Слоновата кост е струвала повече от златото в древния свят.
 
„Предметите от слонова кост, открити в града на Давид, вероятно са била внесени и първоначално направени от занаятчии от Асирия“, казват директорите на разкопките Ювал Гадот от Департамента по археология и близкоизточни култури на университета в Тел Авив и Йифтах Шалев от Израелската служба за антики.
 
„Слоновата кост може да е дошла в Ерусалим като подарък от Асирия за царете на Eрусалим“, добавят Гадот и Шалев. „В сравнение с цели предмети, които се появяват на стенни плочи от двореца на асирийския цар Сенахериб в Ниневия, ние предполагаме, че плочите от слонова кост от Eрусалим първоначално са били инкрустирани в  царски престол и можем да си представим, че той е бил разположен на втория етаж на разкошна сграда.
 
Ели Ескозидо, директор на Израелската служба за антики, каза, че разкопките в Eрусалим „никога не спират да ни изненадват“.
 
„Тези открития вдъхват живот на древните камъни“, каза Ескозидо. „Осъзнаването, че материалната култура на социалния елит в Ерусалим в периода на Първия храм не е по-ниска и може би дори надхвърля тази на другите владетели в Древния Близък изток, показва статута и значението на Ерусалим в този период от време.”
 
Christian Headlines
Photo: IAA
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg