Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Принудителни бракове за християнки в Нигерия

Main Pic
Публикувана: 07.09.2022
Автор: Ал. Анолт
Прочетена: 1131
Коментари: 0
Неотдавнашен доклад на Организацията на обединените нации установи, че в Нигерия терористичната организация "Боко Харам" се насочва специално към християни и други религиозни малцинства, за да отвлича мъже и специално жени за робство и принудителни бракове. Сред определени малцинствени групи три от всеки четири жени са принудени да се омъжат, въпреки че съгласно нигерийското законодателство се изисква съгласие за брак.
 
Това е история, с която много нигерийски момичета и жени са твърде добре запознати. Грег Муселман от Voice of the Martyrs Canada разказва историята на Лена (името е променено от съображения за сигурност), „14-годишно момиче, станало християнка от мюсюлмански произход. Всъщност баща ѝ е имам и лидер в джамията. Чрез свидетелството на приятелите си и чувайки посланието на Исус, тя взема решение да последва Христос. Като 14-годишно момиче тя знае, че това ще създаде проблеми.
 
Тя е права. Когато научава за обръщането ѝ към Христос, баща ѝ я малтретирал физически и я принудил да се омъжи за много по-възрастен мъж. Тя обаче запазила вярата си и в рамките на една година бракът е разтрогнат в съда.
 
В крайна сметка тя посещава „училище за обучаване“ за нови вярващи. Тя не може да чете или пише и въпреки това е отлична в часовете си. Според Муселман тя бързо формира своя план за бъдещето: „Нейното желание е да стане евангелизатор и да споделя посланието на Исус в същата общност, която я преследва.“
 
За съжаление проблемите на Лена не свършват. Малко след развода ѝ собственият ѝ брат я прави жертва на жестоко сексуално насилие. Тя оцелява след нападението и забременява. Първоначално обмисля аборт, но нейните братя и сестри в Христос я убеждават да задържи бебето. Когато се ражда дъщерята на Лена, тя я нарича „Любима“.
 
Две години и половина по-късно Любима расте здрава и силна, както и нейната майка. „[Лена] се обучава в професионално училище, получавайки знания върху Библията, и се справя наистина добре“, казва Муселман. „Тя ще се нуждае от продължително лечение – това е травмата, през която са преминали много от тези млади дами, момичета и жени – но затова трябва да преминем към следващата стъпка.“
 
Каква е следващата стъпка? Ученичество. Консултации. Подкрепа от други вярващи. И разбира се, продължителна и култивирана връзка с Исус Христос.
 
Молете за  жените като Лена, които превръщат травмата си във възможност чрез справедливостта и милостта на Господ Исус Христос.
 
Източник: Christian News Net
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg