Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Отново на училище - съвети към родителите на ученици

Main Pic
Публикувана: 14.09.2022
Автор: д-р Мирослава Петрова - Досева
Прочетена: 514
Коментари: 0
Лятото е в своя край. Децата се завръщат в любимото училище, отпочинали и пълни с енергия; нетърпеливи да се срещнат със своите приятели и учители; с очакване за нови знания, предизвикателства, приятелства и изненади.
 
И всяка година по това време, ние, родителите сме изправени пред ситуацията: Как да осигурим на децата си условия за добро здраве и правилно развитие, така че те да ходят редовно на училище без да боледуват,  да са здрави, щастливи и успешни?
 
Ето няколко практични съвета на какво да научим децата си:
 
Да избират правилната храна.
 
Когато научим децата си, че за да бъдат здрави е важно да се хранят разнообразно и балансирано, ние им даваме щастие, защото най-щастливите деца са здравите деца.
 
Какво означава това?
 
Когато в менюто на ученика присъстват храни от всички хранителни групи - плодове и зеленчуци; мляко и млечни продукти; риба, месо и яйца; зърнени и бобови култури и полезни мазнини (зехтин, ядки, семена и др.), тогава можем да бъдем спокойни, че това хранене е здравословно. Не съществува само една храна (един вид хранителна група), която да съдържа всички необходими за правилния растеж и здраве полезни вещества. Затова е важно чинията на ученика да е пълна с разнообразна и цветна храна.
 
Максималното ограничаване от менюто на преработени и рафинирани храни (с добавена захар, рафинирани брашна, мазни чипсове, снаксове, колбаси, оцветени напитки и/или съдържащи кофеин) ще предпази децата ни от алергии, подтискане на имунната система и болести.
 
Нужно е да отделим няколко минути, за да обясним това, но също и да бъдем личен пример за децата си в модел и поведение на хранене.
 
Редовното хранене е важно за правилното функциониране на организма.
Когато учениците приемат храна по едно и също време (времеви интервали), това изгражда навици на хранене и правилно функциониране на всички органи и системи без паузи на глад и допълнителен стрес за мозъка, без рязко спадане/покачване на кръвната захар и др.
 
При децата метаболизмът е много по-бърз от този на възрастните. Това е причина техните енергийни запаси по-бързо да се изчерпват, те по-бързо огладняват и затова се препоръчва по-често хранене 4-5 пъти дневно.
 
Закуската, обядът и вечерята, както и двете междинни закуски (за предпочитане плодове), осигуряват енергия на тялото и дават както физечска, така и интелектуална сила на учениците.
 
Да имат поне 1 час физическа активност и да ограничат времето пред компютъра, телевизора и мобилния телефон.
 
Движението е здраве. Така учениците ще имат по-добър имунитет, ще боледуват рядко и ще се развиват добре.
 
Сънят е най-сладкото нещо на света. Той е „рестартът“ на нашето тяло или „зарядното“ за новия ден, който предстои.
 
След 22:00ч. човешкият организъм започва да работи на други обороти с допълнителни хормони, така че организмът да се възстанови за предстоящия ден.
Сън с продължителност 8-9 часа е от изключителна важност за здравето и имунитета на ученика.
 
Дневният сън, дори да бъде продължителен, няма същата стойност, тъй като хормоналните процеси са други.
 
Да пият ВОДА.
Важно е жаждата да бъде утолявана с вода, а не със захарни/подсладени напитки, които добавят допълнителни калории към дневният енергиен прием.
Все пак човешкото тяло е 2/3 вода и тя участва в различни биохимични процеси.
 
Да си носят кутия за храна в раниците.
Това не е срамно, а правилен избор на храна, която нямат време да консумират вкъщи или невъзможност да купят в района на училище.
 
ЧИСТИТЕ РЪЦЕ са здраве.
 
Научете ги, че да започват деня си с молитва и благодарност е здраве за техния дух.
 
Научете ги, че когато говорят добри думи и споделят радостта със съучениците си, това е здраве за тяхната душа.
 
Научете ги, че смехът и веселието, повишават защитните сили на организма и че с усмивка на лицето стават още по-красиви.
 
Успешна учебна година!
 
Бог да дава мъдрост и да помага на всички родители!
 
Бъдете здрави, усмихнати и успешни!
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg