Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

50 милиона души са жертва на съвременно робство

Main Pic
Публикувана: 15.09.2022
Автор: ЕВ
Прочетена: 1009
Коментари: 0
Международната организация на труда (ILO), Международната организация по миграция (IOM) и Walk Free наскоро публикуваха доклада „Глобални оценки на съвременното робство: принудителен труд и принудителен брак“.
 
Изследователите са събрали данни между 2017 г. и 2021 г. от хиляди въпросници, включително интервюта лице в лице от 68 национално представителни проучвания за принудителен труд и 75 проучвания за принудителни бракове.
 
В доклада се посочва, че „модерното робство се състои от два основни компонента: принудителен труд и принудителен брак. И двата се отнасят до ситуации на експлоатация, които човек не може да откаже или да напусне поради заплахи, насилие, измама, злоупотреба с власт или други форми на принуда”.
 
Според данните на доклада 49,6 милиона души са били жертви на съвременното робство през 2021 г., с 10 милиона повече от 2016 г., когато излезе предишният доклад. Жените и децата остават най-уязвими.
 
Докладът показва, че принудителният труд се е увеличил през последните години, като 27,6 милиона души са в подобни ситуации. Сред тях 11,8 милиона са жени и момичета и 3,3 милиона деца.
 
Що се отнася до регионите, Азия и страните около Тихия океан са на първо място с половината от глобалния общ брой (15,1 милиона), следван от Европа и Централна Азия (4,1 милиона), Африка (3,8 милиона), Северна и Южна Америка (3,6 милиона) и арабските държави (0,9 милиона).
 
Въпреки това, когато принудителният труд се изрази като дял от населението, на първо място са арабските държави (5,3 на хиляда души), след това Европа и Централна Азия (4,4 на хиляда), Америка и Азия и Тихия океан (и двете по 3,5 на хиляда души). хиляди) и Африка (2,9 на хиляда).
 
Частният сектор
Освен това, повечето случаи на принудителен труд (86%) са установени в частния сектор, 63% в сектори, различни от сексуална експлоатация с търговска цел, и 23% в принудителна сексуална експлоатация с търговска цел. Наложеният от държавата принудителен труд представлява останалите 14% от целия принудителен труд.
 
Докладът посочва, че „петте сектора, които представляват по-голямата част от общия принудителен труд на възрастни (87%), са услугите, производството, строителството, селското стопанство и домашният труд“.
 
„Другите сектори формират по-малки дялове, но въпреки това все още представляват стотици хиляди хора. работа в минно дело и кариери, рибари, които са хванати в капан на принудителен труд на борда на риболовни кораби, хора, принудени да просят на улицата, и хора, принудени да извършват незаконни дейности”.
 
Форми на принуда
Злоупотребяващите работодатели използват множество форми на принуда. Най-често срещаното е системно и умишлено задържане на заплати (36%), следвано от злоупотреба с уязвимост чрез заплаха за уволнение, което засяга около един на всеки пет възрастни, работещи на принудителен труд.
 
„По-тежките форми на принуда, включително принудително задържане, физическо и сексуално насилие и лишаване от основни нужди, са по-рядко срещани, но в никакъв случай не са за пренебрегване“, се казва в доклада.
 
Той също така обяснява, че повече от половината от целия принудителен труд се извършва или в страни с по-висок среден доход, или в страни с високи доходи.
 
Изследователите предупреждават, че работниците мигранти са изправени пред по-висок риск от принудителен труд в сравнение с други работници и разпространението на експлоатацията на принудителен труд е много по-високо сред тях.
 
Освен това, приблизително 3,9 милиона души са били на наложен от държавата принудителен труд „по всяко време през 2021 г.“. Около 78% от принудените от държавните органи са мъже, докато 8%. са деца.
 
Насилствена търговска сексуална експлоатация
Глобалните оценки за 2021 г. показват, че „общо 6,3 милиона души са в ситуации на принудителна комерсиална сексуална експлоатация всеки ден“.
 
Тези цифри включват 1,7 милиона деца, около една четвърт от общия брой. Нещо повече, почти четири от всеки пет от тези, хванати в капан на принудителна търговска сексуална експлоатация, са момичета или жени.
 
Насилствен брак
Според доклада броят на принудителните бракове също се е увеличил в световен мащаб, достигайки около 22 милиона души, живеещи в тази ситуация през 2021 г., с 6,6 милиона повече, отколкото между 2016 и 2021 г., „което означава увеличение на разпространението от 2,1 на 2,8 на хиляда хора”.
 
Географски регионът с най-голям брой принудителни бракове са Азия и страните около Тихия океан, с почти две трети от всички (14,2 милиона души), следван от 14,5% в Африка (3,2 милиона) и 10,4% в Европа и Централна Азия (2,3 милиона).
 
Междувременно разпространението на принудителните бракове е най-високо в арабските държави (4,8 на хиляда души население), следвани от Азия и Тихия океан (3,3 на хиляда души население).
 
По-голямата част от принудените да се оженят са жени, 14,9 милиона жени и момичета, но докладът подчертава, че „мъжете и момчетата също са подложени на принудителен брак“.
 
Освен това трима от всеки петима души в принудителен брак са в страни с по-нисък среден доход; но 26% от принудителните бракове се сключват и в страни с висок или над среден доход.
 
В семейството и непълнолетните
Докладът предупреждава, че членовете на семейството са отговорни за повечето принудителни бракове, особено родителите (73%) и/или други роднини (16%).
 
Двама от всеки пет от принудените да се оженят са били деца, когато бракът е бил сключен. Сред тях 41% са били принудени да се оженят преди да навършат 16 години.
 
„Въпреки че браковете под 10-годишна възраст се случват, те са много редки. Най-ниската възраст за сключване на брак, отчетена в извадката, е 9 години”, се казва в проучването.
 
Емоционални заплахи и словесно насилие
Изследователите осъждат факта, че „половината от живеещите в принудителни бракове са били принуждавани чрез емоционални заплахи или словесно насилие“.
 
Това е най-честата форма на принуда, използвана за принуждаване както на мъже (75%), така и на жени (46%) да се оженят, което включва използването на емоционално изнудване, като например самонараняване, твърдейки, че репутацията на семейството ще бъде съсипана, или / и заплахи за отчуждаване от членове на семейството, наред с други неща.
 
„Физическото или сексуалното насилие и заплахите за насилие са следващата най-използвана форма на принуда за принудителен брак (20%). Сред жените още 11% съобщават, че са били отвлечени или принудени да пътуват в чужбина с цел брак“, добавя докладът.
 
Последствие от принудителния брак за жените е, че много (32%) са принудени да работят за съпруга или семейството на съпруга.
 
С поглед към бъдещето
В допълнение към данните за принудителния труд и принудителните бракове по света, авторите на доклада „предлагат редица препоръчителни действия, които, взети заедно и бързо, биха отбелязали значителен напредък към прекратяване на съвременното робство“.
 
„Нищо не може да оправдае модерното робство в днешния свят. Можем и трябва да се справим по-добре”, казват те.
 
„Докато основната отговорност за промяната се носи от националните правителства, необходим е цялостен обществен подход: социалните партньори, участниците в социалната и солидарната икономика, гражданското общество, организациите на оцелелите, бизнес общността, инвеститорите и редица други групи трябва да играят критична роля“, завършва докладът.
 
Източник ILO
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg