Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Протестантите реагират на закона за евтаназия във Франция

Main Pic
Публикувана: 20.09.2022
Автор: ЕВ
Прочетена: 1057
Коментари: 0
Протестантските организации във Франция реагираха на открития дебат във връзка с новото законодателство относно евтаназията или така нареченото "асистирано самоубийство".
 
Доклад от 60 страници на Националния консултативен комитет по етика, публикуван на 13 септември, подкрепя нов закон, но изразява необходимостта от „засилване на мерките за обществено здраве в областта на палиативните грижи“.
 
Докладът поставя началото на дебат за преразглеждане на френския закон за евтаназията (известен като Claeys-Leonetti), приет през 2016 г., който президентът Еманюел Макрон смята за неефективен. Правителството откри шестмесечен период на граждански разговор (подобно на неотдавнашния закон за биоетиката). Макрон каза, че предвижда „възможна промяна на правната рамка до края на 2023 г.“. Според новинарския уебсайт Euractiv президентът Макрон се е обявил „за“ белгийския модел, който позволява да се сложи край на живота, когато има „постоянно и непоносимо физическо или психологическо страдание“ и когато е налице „медицинска ситуация без изход '.
 
Най-малко две протестантски организации се присъединиха към дебата. Протестантската федерация на Франция (FPF), организация-чадър, представляваща както основните протестантски църкви, така и някои свободни евангелски църкви, заяви, че приветства „голям национален дебат“ по „сложния въпрос“.
 
FPF отбелязва „насърчаването на CCNE за прилагане на мерките за обществено здравеопазване, необходими за развитието на палиативни грижи“ и също така подчертава „резервите, изразени от осем членове на CCNE“, които „се опасяват, че при липсата на реална оценка на ефектите от закона Leonetti-Clayes и в лицето на неадекватността на ресурсите, които понастоящем се отделят за развитието на палиативните грижи, предложената законодателна промяна е мотивирана главно от икономически или идеологически причини”.
 
FPF, която включва църкви и групи както с по-либерален, така и с по-консервативен подход към богословските и етичните въпроси, дава открито заключение на своето изявление със следните четири точки: „Бог е в началото на целия живот (...) Животът е дар (…) Смъртта е структуриращ елемент на човешкото състояние (…) и братското състрадание към най-уязвимите“.
 
Реакцията на Евангелския протестантски комитет за човешко достойнство (CPDH, на френски) е по-силна. В отговор на Националната комисия по етика, протестантската група се оплака, че през последните години „беше направено всичко, за да се приведат в съответствие етичните позиции на CCNE с исканията на политиците за края на живота. Промяна на членовете на CCNE, назначаване на по-помирителни членове“, наред с други неща.
 
„Обещан ни е закон, който ни дава правото да умрем с достойнство. Това право вече съществува и палиативните грижи трябва да се прилагат”, казват от CCNE. „Президентът иска право на евтаназия. Но когато вече не можем да добавим дни към живота, трябва да добавим живот към дните. Палиативни грижи: Да! Убийство: не! Ще уведомим президента Макрон“, публикува групата в Туитър.
 
Източник: Евангелски фокус
Photo: Mint
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg