Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Почина брат Андрю - човекът, пренесъл нелегално хиляди Библии зад Желязната завеса

Main Pic
Публикувана: 28.09.2022
Автор: Стивън Уорън
Прочетена: 984
Коментари: 0
Човекът, известен на християните по света като брат Андрю, който се занимаваше с нелегалното внасяне на Библии в комунистическите страни, почина на 94 години.
 
Неговото холандско име е Андрю ван дер Бийл, евангелист, който става основател на християнската организация Open Doors U.S.A. На уебсайта на Open Doors той е описан по следния начин:
 
„Често описваме брат Андрю като основател на Open Doors. Но когато го наричаме „основател“ хората могат да си го представят като облечен в костюм изпълнителен директор, който изнася презентации в заседателна зала. Този образ обаче не може да бъде по-далеч от истината. В действителност брат Андрю е нашият главен авантюрист, готов да рискува. Всъщност той е най-известен с това, че смело заложи живота си на риск, за да внася нелегално Библии зад Желязната завеса в разгара на Студената война.“
 
Ван дер Бийл за първи път привлече вниманието на света през 1967 г. с публикуването на книгата „Божият контрабандист“.
 
В книгата брат Андрю споделя как е пренасял контрабандно Библии в комунистически страни точно под носа на нищо неподозиращи гранични служители, скрити в неговия малък Фолксваген.
 
Книгата е написана от евангелските журналисти Джон и Елизабет Шерил и публикувана под кодовото име на мисионера „Брат Андрю“. Тя е продадена в повече от 10 милиона екземпляра и е преведена на 35 езика.
 
През целия си живот Ван дер Бийл има много истории за внасяне на Библии в комунистическите страни. Но една от най-любимите му истории може да бъде намерена на уебсайта на Open Doors.
 
При този случай брат Андрю наближава румънската граница в колата си, която е пълна с незаконни Библии. Докато чака на опашка на границата, той забелязва колко време отнемат на всяка кола граничарите и как щателно претърсват всеки автомобил.
 
„Скъпи Господи“, започнал да се моли брат Андрю, „Какво ще правя?“
 
Тогава, докато се молел, му хрумнала смела идея.
 
„Знам, че никаква хитрост от моя страна не може да ми помогне през това гранично претърсване. Смея ли да искам чудо? Ще извадя някои от Библиите и ще ги оставя на открито, където да се видят“, спомня си той по-късно.
 
Така, той оставил Библиите отворени, за да могат митничарите да ги видят.
 
Спрял до граничния пост, където служителят погледнал паспорта му и му помахал да продължи.
 
„Продължих напред, кракът ми беше готов да натисне спирачката. Нищо не се случи. Погледнах през задното огледало. Служителят махаше на следващата кола да спре, показвайки на шофьора, че трябва да излезе“, каза брат Андрю. Молитвата му получила отговор.
 
Роден в Холандия през 1928 г., той е на 12 години, когато германската армия нахлува в страната през Втората световна война. Прекарва войната, криейки се от германците, за да избегне мобилизация  в армията.
 
Според Christianity Today, към момента на смъртта му, организацията, основана от Ван дер Бийл, помага на християни в повече от 60 страни. Open Doors разпространява 300 000 Библии и 1,5 милиона християнски книги, учебни материали и ръководства за ученичество всяка година. Групата също така предоставя помощ и развитие на християнските общности в много страни и предлага консултиране при травми, като същевременно се застъпва за преследвани християни по целия свят.
 
Open Doors отбелязва на уебсайта си, че ако ван дер Бийл можеше да говори с всеки от нас, той би казал: „Библията е пълна с обикновени хора, които са ходили на невъзможни места и са правили чудесни неща, просто защото са решили да последват Исус.“
 
„Истинското призвание,” каза той, „не е определено място или кариера, а ежедневно послушание. И това призвание е отправено към всеки християнин, а не само към няколко избрани.”
 
Източник: Christianity Today
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg