Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Предупреждения за опасни клипове в ТикТок, Ютуб и Инстаграм

Main Pic
Публикувана: 03.10.2022
Автор: М. Фауст
Прочетена: 1071
Коментари: 0
TikTok, YouTube и Instagram използват алгоритми, които „нагло“ препоръчват видеоклипове,  насърчаващи опасно и дори смъртоносно поведение при децата, съобщава нов доклад.
 
Докладът на организацията с нестопанска цел Fairplay установява, че и трите платформи са нарушили собствените си политики, като препоръчват видеоклипове, насърчаващи опасно поведение, когато тийнейджър потребител търси видеоклип с рисково съдържание.
 
Изследователите в проучването са открили акаунти и в трите платформи, докато се представяли за 14-годишен юноша. След това те потърсили видеоклипове, изобразяващи „сърфиране с кола“ и „сърфиране с влак“ – опасни каскади, в които хора се возят или стоят отгоре на (или се държат отстрани) на коли и влакове в движение.
 
Докладът установява, че 80 процента от видеоклиповете за „сърфиране с кола“ в TikTok изобразяват хора,  върху коли след търсене за „сърфиране в кола“, докато 60 процента от видеоклиповете в TikTok изобразяват хора, „сърфиращи влак“ след търсене на тази фраза.
 
В YouTube 60 процента от видеоклиповете са били свързани със „сърфиране в кола“ след търсене на тази фраза. Търсенето на „сърфиране във влак“ води до страница, където 90 процента от видеоклиповете изобразяват подобно опасно поведение.
 
В Instagram видеоклиповете са 28 процента (сърфиране в кола) и 84 процента (сърфиране с влак).
 
„Алгоритмите в тези платформи нагло препоръчват множество видеоклипове, които аплодират рисковани действия“, казват от FairPlay. „С всяко препоръчано видео и трите платформи нарушават собствения си кодекс на поведение, който обещава да маркира или премахва съдържание и да деактивира акаунти, които препоръчват опасни действия. Още по-лошо, деца и тийнейджъри са били тежко ранени и убити, опитвайки се да изпълнят тези предизвикателства.
 
Докладът цитира майка на име Джоан Богард, чийто 15-годишен син почина през 2019 г., докато участва в онлайн предизвикателство, в така наречената „игра на задушаване“.
 
„Никое дете не трябва да бъде наранявано, защото алгоритъм в социална мрежа го е тласнал към опасни и вредни видеоклипове“, казва Богард.
 
Родителите са призовани да следят за поведението на децата си, както и да контролират тяхното използване на социалните мрежи, които могат да бъдат опасни.
 
Източник: Christian Headlines
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg