Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Епидемия от самота

Main Pic
Публикувана: 09.10.2022
Автор: Грег Лори
Прочетена: 495
Коментари: 0
Епидемия от самота помита нашата култура днес. По ирония на съдбата социалните медии всъщност ни направиха по-малко общителни.
 
Проучване разкрива, че 3 от 5 американци се чувстват самотни. Един източник казва: „Експертите отдавна знаят, че самотата и изолацията имат дълготрайни ефекти върху ума и тялото, вариращи от безпокойство и депресия до уязвимост към болести. Но само едно или две приятелства могат драстично да намалят самотата.“
 
Скорошна статия във Vox гласи, че 12% от американците нямат близки приятелства, в сравнение със само 3% през 1990 г.
 
В това наше общество след COVID ние сме „автоматизирани“, извършвайки голяма част от нашата работа и общуване онлайн . Нашите смартфони се превърнаха в основния портал, през който гледаме външния свят.
 
Но ние се нуждаем от живи, дишащи приятели - не просто от случайни хора, които коментират нашите публикации. Имаме нужда от човешко общуване! Бог ни е създал по този начин. Не сме създадени да живеем сами.
 
Имаме нужда от благочестиви приятели.
 
Всички сме чували поговорката: „Заприличваме на хората, с които прекарваме най-много време.“ Или „Покажете ми приятелите си и аз ще ви покажа бъдещето ви.“ Потърсете благочестиви хора, които да станат ваши най-близки приятели. И бъдете този приятел за някой друг! Ако вашият приятел няма връзка с Бога и той или тя ви влече надолу, може би е време да се разделите.
 
В 1 Коринтяни 15:33 (niv) апостол Павел пише: „Не се заблуждавайте: „Лошата компания покварява добрия характер.“ Отново в 1 Солунци 5:11 (niv) той наставлява: „Затова се насърчавайте един друг и се изграждайте един друг, точно както всъщност правите.”
 
Това не става автоматично. Една невнимателна дума, един отрицателен коментар може да причини повече дългосрочни щети, отколкото можете да си представите. Всички можем да си спомним някоя подигравка или обида отпреди години, от която никога не сме успели да се отърсим.
 
Истинският приятел ще ви каже, когато правите нещо грешно или се отклонявате по рискован път. Може да не ви харесва в момента, но с течение на времето може да сте много благодарни за този съвет. Притчи 27:6 (NKJV) потвърждава, „Раните от приятел са по-добри от целувките от враг!“ (TLB).
 
В собствения си живот винаги предпочитам да отида лично при човека, който има проблем с мен. Искам да оправя нещата, преди да взема решение. Притчи 18:13 (TLB) ни го казва направо: „Какъв срам — да, колко глупаво! — да решаваш, преди да знаеш фактите!“
 
Където и да имате разногласия - независимо дали в приятелството или в брака ви - отделете време да чуете мнението на другия човек. Оставете го да говори и да сподели своята гледна точка. Наистина слушайте какво казва, вместо да формулирате как ще отговорите. 
 
Постарайте се да решите проблема. Казано с думите на апостол Павел: „Най-после, братя и сестри, радвайте се! Стремете се към пълно възстановяване, насърчавайте се един друг, бъдете единомислени, живейте в мир” (2 Коринтяни 13:11, NIV).
 
Когато спорите, не го правете, за да победите. Исус каза: „Вие сте Мои приятели, ако вършите това, което заповядвам. Вече не ви наричам слуги, защото слугата не знае работата на господаря си. Вместо това ви нарекох приятели, защото всичко, което научих от моя Отец, ви съобщих” (Йоан 15:14-15, NIV). Мисля, че това е едно от най-забележителните изявления в целия Нов завет. Исус, Всемогъщият Син на живия Бог, ни нарича приятели!
 
Ако вие и аз наричаме Христос наш приятел, има някои отговорности, които вървят заедно с тази невероятна връзка. Исус каза: „Вие сте Мои приятели, ако вършите това, което заповядвам“.
 
И така, как да демонстрираме нашето приятелство с Исус? Като правим това, което Той казва. Ако не го направим, наистина нямаме право да се наричаме Негови приятели.
 
Истинските приятели на Господ Исус Му се подчиняват непрекъснато. Няма да го направя перфектно, но ще продължа да опитвам. Ако не успея, ще се покая, ще стана отново и ще опитам отново. Може да кажете: „Кой би могъл да живее по този начин? Такова подчинение е невъзможно.” Да, така е - ако го правим с нашите собствени сили. Ето защо Библията ни казва да бъдем постоянно изпълнени със Светия Дух (Еф. 5:18) . Бог ни дава сила за ежедневно послушание.
 
Приятели ли сте с Бога? Бог копнее да има връзка с вас. Исус наистина е приятелят, който е по-близък от брат.  
 
Имате приятел — и то повече от приятел. Имате спасител.
 
Източник: Christian Post
Photo: KERA News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg