Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Евангелските християни и гробищата

Main Pic
Публикувана: 14.10.2022
Автор: Уитни Холпър
Прочетена: 1276
Коментари: 0
Когато ви липсват хора, които обичате и са починали, искате да посетите гробовете им като специален начин да си спомните за тях. Какво казва Библията за посещението на гробовете? Посещението на гробове може да ви утеши в скръбта ви и дори да ви вдъхнови по начини, които укрепват вашата вяра.
 
Защо посещаваме гробовете?
Тъй като всъщност не е необходимо да ходим на гробищата, след като близките ни умрат, а понякога това може да предизвика тъга или дори страх, защо изобщо посещаваме гробовете? Посещението на гробове е вид духовно поклонение. Посещенията в гробищата ни помагат да се свържем с Бога на специално място, където можем да намерим надежда, изцеление и вдъхновение. Всичко зависи от нашето отношение.
 
Когато отидете на гроб, за да си спомните за починал член на семейството или приятел, помнете, че душите им не са там, а само телата им. Не трябва да се опитвате да общувате с тях, защото  молитвата към мъртвите не е надеждна и може да бъде опасна. Все пак Бог ще ви срещне там. Божието присъствие е винаги с вас, тъй като той обещава, че „никога няма да те оставя, нито ще те изоставя” ( Исус Навиев 1:5 ). Стоейки на гроб, вие можете да се съсредоточите върху Божието присъствие и да го осъзнаете по-добре. Най-вероятно ще бъдете вдъхновени да се обърнете към Бога в молитва на гроб, докато се борите с болката от скръбта и търсите  утеха, докато скърбите.
 
Гробовете са мощно напомняне за реалността, че животът ни на земята е ограничен. Изправени пред реалността за края на живота на вашия любим човек на земята, е естествено да мислите за небето и да се надявате, че вашият близък живее там с Бога. Ще откриете, че вниманието ви е насочено към Бога, както и към вашия починал любим човек, когато посетите гроба му.  Гробът е добро място за търсене на Бога. Когато го направите, ще го намерите, защото Бог обещава в Еремия 29:13 : „Ще Ме потърсите и ще Ме намерите, когато Ме потърсите с цялото си сърце.“
 
Посещението на гробищата е напомняне, че собственият ви земен живот ще приключи един ден. Псалм 39:4-5 съветва: „Покажи ми, Господи, края на живота ми и броя на дните ми; нека знам колко мимолетен е животът ми. Направил си дните ми като педя; продължителността на годините ми е като нищо пред теб. Всеки човек е само лъх."  Докато размишлявате върху това, можете да помислите за състоянието на вашите взаимоотношения с Бога. Общувате ли  редовно с Него?
 
Дали връзката ви с Бога е вашият основен приоритет или сте позволили на други занимания да ви отвлекат от него? Има ли грях в живота ви, който трябва да изповядате и да се покаете, за да се насладите на по-близка връзка с Бога? Имате ли съмнения, за които трябва да се молите, като молите Бога да отговори на въпросите ви и да укрепи вярата ви? Можете също така да помислите за наследството, което искате да оставите след себе си, за да направите света по-добро място. Само Бог може да ви помогне да направите това, защото Той знае колко време ви остава да живеете и как най-добре можете да го използвате, за да допринесете за света. Гробът е вдъхновяващо място да помолите Бога да ви помогне да  изпълните целта си, като позволите на Божията любов да тече през живота ви и използвате уникалната комбинация от таланти, които Той ви е дал.
 
В най-известния библейски пасаж за посещение на гроб три жени посещават гроба на Исус след Неговото възкресение. В Марк 1:8 е записано: „Когато съботата свърши, Мария Магдалена, Мария, майката на Яков, и Саломе купиха подправки, за да могат да отидат да помажат тялото на Исус. Много рано в първия ден на седмицата, точно след изгрев слънце, те бяха на път за гроба и се питаха един друг: "Кой ще отвали камъка от входа на гроба?" Но когато погледнаха нагоре, видяха, че камъкът, който беше много голям, беше отвален. Треперещи и объркани, жените излязоха и избягаха от гроба. Не казаха нищо на никого, защото се страхуваха." Този пасаж, който е част от историята за Великден, описва как тази група жени посещават гроба на Исус, за да покажат уважение и любов към Него и са изненадани от ангел там, който им дава чудно послание за чудото, което се е случило. Въпреки че ангелът ги призова да не се тревожат, те все още не можеха да възприемат случилото се.
 
Библията също така описва как Исус посети гроба на своя приятел Лазар. Йоан 11 глава разказва историята. Исус скърби за смъртта на Лазар и плаче поради тъгата, която изпитва ( Йоан 11:35 ). Пред очите на сестрите на Лазар Мария и Марта, Исус връща Лазар към живота ( Йоан 11:38-44 ). Исус задава на сестрите ключов въпрос в Йоан 11:40: „Не ви ли казах, че ако повярвате, ще видите Божията слава?“ След като показаха вяра в Бога на гроба на брат си, Мария и Марта станаха свидетели на чудо там – чудо, което оттогава укрепява вярата на безброй други хора по света.
 
Друг библейски пасаж за посещение на гробове е Битие 35:19-20 , който описва как Яков отбелязва гроба на Рахил със стълб. Този пасаж описва обикновен жест в чест на починал любим човек. Днес много хора поставят специални надписи или украсяват гробовете на своите близки.
 
Разбира се, възможна е и другата крайност. Тъй като евангелските християни са известни с това, че не правят специални помени, не палят свещи и не "раздават храна за душите" на своите близки, понякога те стигат дотам, че въобще спират да ходят на гробищата, освен за погребение. Има случаи, в които християни от други конфесии имат основание да ги критикуват, защото занемаряват гробовете на своите роднини и не ги е грижа за тяхното поддържане. Всяка крайност е опасна.
 
Може би евангелските християни трябва да се запитат коя е причината да изпадат в тази крайност и дали трябва да предприемат нещо с цел промяна на своето поведение и отношение в тази насока.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg