Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Интересна археологическа находка в Турция

Main Pic
Публикувана: 20.10.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 413
Коментари: 0
Съобщава се, че археолозите са открили гробницата, принадлежаща на Свети Никола, човекът, който вдъхновява образа на Дядо Коледа, под древна византийска църква в Турция.
 
Археолози откриха гробницата във византийска църква. Смята се, че гробницата е открита за първи път през 2017 г., след като откриха празнини под пода на църквата с помощта на електронни проучвания. Според The ​​Daily Mail църквата е служила като дом за поклонение на православните християни от 5-ти до 12-ти век.
 
Мястото включва и статуи на Свети Никола, който е служил като епископ на Мира, сега Турция, преди повече от 1600 години.
 
„Първата църква е била потопена с издигането на Средиземно море и няколко века по-късно отгоре е построена нова църква“, казва Осман Еравсар, ръководител на борда за опазване на културното наследство в Анталия, пред информационната агенция Demirören миналата седмица. „Сега стигнахме до останките от първата църква и пода, на който е стъпвал Свети Никола.
 
„Открита е облицовката на пода на първата църква, по която е ходил Свети Никола“, продължава той.
 
Археолозите откриват древната гробница на около два метра и половина под мраморни плочи, които са служили като под на църквата, съобщава Faithwire.
 
Една от теориите защо е отнело толкова време да се намери гробницата на Свети Никола е, че криптата вероятно се е изместила под земята по време на земетресение и е останала неоткрита, докато експертите не са успели да сканират под повърхността с помощта на съвременни техники.
 
„Има гроб и той изглежда по-великолепен, по-специален от останалите в църквата“, казва един изследовател пред The ​​Irish Sun. — Гробовете на други свещеници бяха по ъглите, но този е в средата.
 
„Това е мистерия, тъй като въпреки че е имало земетресение, тези стени изглеждат неповредени“, добави изследователят.
 
Изследователите преди това смятаха, че гробницата на Свети Никола е била вътре в църквата, преди италиански крадци да я откраднат през 11 век. Турските археолози обаче вече разполагат с костите в откраднатата гробница, принадлежащи на анонимен свещеник.
 
Междувременно мощите на свети Никола бяха положени в базиликата "Сан Никола" от 11-ти век в Бари, Южна Италия.
 
Свети Никола, за който се смята, че е роден 270 години след Исус Христос, е живял по-голямата част от живота си в базирания в Турция окръг Демре, който е в провинция Анталия на брега на Средиземно море. Той е запомнен най-вече с това, че анонимно дава подаръци, което по-късно вдъхновява съвременния измислен коледен герой, и с това, че оставя монети в обувките на хората.
 
Източник: Christian Headlines
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg