Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Чисти крака - Бог се разкрива

Main Pic
Публикувана: 21.10.2022
Автор: Радостин Марчев
Прочетена: 577
Коментари: 0
Йоан глава 13 е един от най-добре познатите текстове от това поетично евангелие. За някои този разказ извиква асоциации с папата, който всяка година публично измива краката на няколко бедняка. Други християни го приемат като заповед, която трябва да практикуват буквално. Но въпреки своята емблематичност тази интересна история винаги може да ни каже повече. По думите на Джон Робинсън към Неговата църква Бог „винаги има още светлина от Своето Слово“. Това е заложено в самото естество на Писанието като Божие слово, което не спира да говори – понякога твърде лично – без значение дали това ни харесва или не.
 
Едно от нещата, които би трябвало да са най-очевидни, но, странно, често се оказват забравяни или изопачавани, е ясното послание на този текст за това кой е Бог. Краткият отговор, който Йоан дава, е, че Бог е Царят, Който става наш слуга, за да измие краката ни, когато сме се изцапали.
 
Подобна дефиниция, разбира се, има нужда от сериозно обяснение. Богът, Който идва да ни служи, няма нищо общо със слугата, сервилно изпълняващ всеки каприз на господаря си. В този случай разликата между нужда и каприз е ключова. Ако виждаме Бог като автомат за прищевки, който е ангажиран да задяволява всяко желание, което ни хрумне, ще останем жестоко разочаровани. Всъщност много от нещата, които ценим най-много и търсим най-усърдно (пари, успех, здраве, дори семейство), често се оказват идоли, които ни поробват и в края на краищата деформират характера ни. Това е една от причините „евангелието“ на просперитета да изопачава едновременно и Бога, и човека, и да трябва да бъде отхвърляно редовно и безкомпромисно.
 
Но казали това, не можем и не трябва да забравяме, че Богът, за Когото Йоан говори, наистина мие краката на учениците Си. Павел, в своя класически текст от Филипяни 2, казва същото: Бог, Който е владетел на цялата вселена, доброволно става слуга на всички. Когато стане въпрос за нашите истински нужди – нашето отделяне от Бога, нашето робство на греха, смъртта и сатана, нашата загуба на смисъл и посока в живота, Бог слиза (съвсем буквално) до нас, за да ни вдигне. Когато мие краката ни, Той ни дава Своя живот (отново съвсем буквално), от който ние отчаяно се нуждаем.
 
Чувал съм пастири, съветващи хора, които преминават през проблеми. Те им казват, че първото нещо, което трябва да направят, е да изпитат себе си дали в живота им няма грях, за който това страдание да им напомня. Но Богът, Който Йоан описва, не е такъв. Първото нещо, които Той прави, когато Неговото дете падне, не е да го натика още по-дълбоко в калта със здрав шамар, а да го вдигне и очисти. Това, което евангелистът иска да ни научи е, че първата ни мисъл в момент на криза не трябва да бъде страховитият въпрос: „Наказва ли ме Бог?“ а твърдото уверение: „Бог ме обича!“
 
В първата глава на своето евангелие Йоан пише:
 
"Понеже законът бе даден чрез Моисея, а благодатта и истината дойдоха чрез Исуса Христа (Йоан 1:17).
 
Исус Христос ни разкрива истината Кой е Бог. Исус, Който мие краката на учениците Си, демонстрира Божията благодат по най-ясния възможен начин. Това е истината за Бога. Това е Богът, в Когото християните вярват.   
 
И ако сме забравили това, трябва спешно да си го напомним.
 
Следва продължение...
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg