Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Възможно ли е истинско щастие?

Main Pic
Публикувана: 27.10.2022
Автор: Грег Лори
Прочетена: 440
Коментари: 0
Никога не съм срещал човек, който да е казал: „Наистина не искам да бъда щастлив. Искам да съм нещастен.” Някои хора може да се чувстват така, но повечето от нас искат да бъдат щастливи.
 
Господ Исус разбира нашето основно човешко желание за щастие. Така Той направи щастието предмет на някои от първите обещания, които някога е давал. Намираме тези обещания в това, което наричаме Блаженствата в Матей 5 глава. Там Господ Исус Христос описва как можем да бъдем благословени или щастливи.
 
Със сигурност този свят няма да ни направи щастливи. Има хора, които уж имат всичко необходимо за удовлетворение и щастие, но въпреки това се чувстват празни.
 
В Блаженствата Исус ни казва как да изпитаме лично щастие – истинско и трайно щастие. И все пак щастието, за което говори Библията, е различно от дефиницията на нашата култура за щастие.
 
Щастието в нашата култура зависи до голяма степен от добрите неща, които се случват в живота ни. С други думи, ако сметките са платени и небето е синьо, тогава сме щастливи. Но ако сме изправени пред някакво предизвикателство, тогава сме нещастни. Щастието зависи от това какво се случва в живота ни. Но щастието, което ни предлага Библията, е нещо различно.
 
Можем да преведем думата „благословен“, която Исус използва в Матей 5, като „щастлив“. Произлиза от гръцката дума makários, която е описание на средиземноморския остров Cypress. Поради географското си положение, мекия климат и плодородната почва, гърците са вярвали, че могат да намерят всичко необходимо за щастие и удовлетворение именно там. Това беше символ за лично щастие.
 
По същия начин щастието, което Бог е подготвил за нас, не зависи от това какво ни се случва отвън. Това означава, че можем да бъдем щастливи независимо от нашите обстоятелства, защото Господ е източникът на нашето щастие.
 
Източник: Harves.org
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg