Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Почина Гордън Фий - доайен на петдесятното богословие

Main Pic
Публикувана: 27.10.2022
Автор: Радостин Марчев
Прочетена: 491
Коментари: 0
На 25 октомври е починал д-р Гордън Фий – един от любимите ми богослови. С основание може да се твърди, че той е най-значимият богослов, който петдесетото движение е дало до този момент (макар че понастоящем и други имена могат да претендират за това – не на последно място Амос Янг).   
 
Макар първоначално да специализира текстова критика и да пише доктората си върху Папирус 66 Фий е много по-известен със своите книги в областта на библейската херменевтика, както и с начина, по който я прилага на практика, създавайки множество коментари на различни книги от Новия завет.
 
Никога няма да забравя какво въздействие оказа върху мен неговата книга „Как да изучаваме Библията пълноценно“ преди почти две десетилетия, когато ми беше зададена като учебник по богословски курс. Тя завинаги си остана едно от любимите ми четива, към което все още се връщам. Години по-късно имах удоволствието да я преведа на български език (свободен достъп до електронния вариант може да се намери ТУК) и да я използвам в моите собствени класове по библейско тълкуване. Тя е чудесно допълнение на издадените на български зик Екзегетика на Стария завет и Екзегетика на Новия завет от Дъглас Стюарт и Гордън Фий. 
 
По-късно подобно силно впечатление ми направи неговият масивен коментар на Първото послание на апостол Павел към коринтяните – толкова силно, че похарчих малко състояние, за да си го доставя в хартиен вариант. Той се оказа истинско откровение за една книга, която по това време дори не предполагах, че може да каже толкова много. Донякъде той  беше причината да започна да следя цялата поредица NOCOT (The New International Commentary on the New Testament), на която Фий дълги години беше редактор.
 
Последва преводът на български език на една от най-ранните му книги – Заразата на „благовестието“ на здравето и богатството, написването на която в петдесетен и харизматичен контекст, където то има немалко поддръжници, а по онова време е изисквало доста смелост.
 
Накрая, Фий оказа влияние върху еволюцията на личните ми убеждения по отношение на мястото на жените в църквата. На първо място, това включваше неговата невероятна статия върху семейните кодове в Ефесяни – Културният контекст на Ефесяни 5:18-6:9. Някои други преведени на български статии също заслужават внимание – Молитва и пророкуване в събранието, Първенството на духовните дарби за църковното служение и Конкретност и надвременност.
 
 По всички критерии д-р Гордън Фий е забележителен богослов и неговият пример и наследство ще останат след него.   
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg