Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Честит Ден на Реформацията!

Main Pic
Публикувана: 30.10.2022
Автор: п-р Румен Борджиев
Прочетена: 803
Коментари: 0
 
Уважаеми съработници,
Скъпи братя и сестри в Господа,
   
Приемете най-сърдечни поздрави по повод 31 октомври – Деня на Реформацията, от мое име и от името на Обединени евангелски църкви.
   
Преди малко повече от 500 години желанието на Мартин Лутер и другите реформатори да говорят и отстояват истината такава, каквато им е открита, независимо от последствията довежда до поредица знаменателни събития.
   
Заедно с богословските дебати, създаването на евангелските изповеди на вярата, превода на Писанието на съвременните европейски езици и достигането на Благата вест за спасението чрез вяра в Христос до милиони европейци Реформацията е съпътствана и от трагични събития.
   
Едва няколко десетилетия след нейното начало европейският континент е потопен в смут и поредица от войни, най-тежката от които – Тридесетгодишната война, е и най-унищожителната на нашия континент спрямо броя на населението. Народ се изправя срещу народ, княжество срещу княжество, разделят се градове, родове и семейства. Европейските народи плащат неимоверно висока цена за дързостта да застанат срещу установената система на авторитети и контрол и да навлязат в ново време на отворени възможности, общностна и лична свобода и отговорност.
   
Историята на Реформацията показва, че свободата има висока цена, която трябва да бъде отстоявана. Когато царството на тъмнината е принудено да отстъпва, неговото ожесточение и желание да разрушава нараства. За духовните хора това не бива да е причина за отказ от следване на истината и отстояване на позиции. Това е историята на духовната традиция, чиито наследници сме и ние днес.
   
Нека като хора, озарени от истините на Писанието, в своето време да стоим непоколебимо на страната на истината и доброто и да не се боим от заплашването на тъмнината! Като знаем, че нашата награда е вечното блаженство с Господа, а не земно благополучие, нека имаме пълна увереност и мир, работейки за делото, на което сме призовани. Защото всички битки и противопоставяния на тази земя завършват в крайна сметка по един и същи начин, за който четем в Римляни 16:20: „Бог на мира скоро ще смаже Сатана под нозете ви. Благодатта на нашия Господ Исус Христос да бъде с вас!“
 
Честит Ден на Реформацията!
 
 
 
п-р Румен Борджиев
Председател на ОЕЦ в България
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg